Soldaki sensor Devantech SRF04’tür. Bu sensör hakkında ayrıntılı bilgi verecek olursak. Bu dayanıklık ortamın tozlu, ıslak, açık alan ve sıcak ortamlarda diğer sensörlere göre daha dayanıklıdır. Bu pasif sensör çeşitlerine en basit örnek ise buton ve anahtardır.
Bu yazımızda kapasitif sensör nedir, nelerde kullanılır? Yüksek frekans sensörler sizin algılanmasını istediğiniz alanı aktif bir şekilde sürekli tarar. Proximity kelime olarak yakınlık, yakın olma anlamına gelir. Aşağıda bu sensör çeşitleri ve algılama özelliklerini inceleyebilirsiniz.
Dijital ve Anolog olmak üzere çeşit çıkış (sinyal) veren sensör vardır. Piyasada birçok markada ve özeliklerde sensör bulmamız mümkündür. Dış ortamda robotlar tarafından algılanması gereken nesneler aynı olmadığından onları tanımada kullanılan sensörler ve çeşitleri de farklıdır. Kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanılan farklı sensör çeşitleri bulunmaktadır. Fiziksel özellikleri bir çok farklı uygulama için farklılık gösterir.
Standart uygulamalarda kullanılan modeller silindirik ve kübik olmalarına rağmen özel uygulamalarda bir çok farklı şekilde imal edilebilirler. Bahsettiğimiz gibi farklı sensör çeşitlerinin farklı kullanım alanları mevcuttur ve özellikleri de bu kullanım alanlarına göre değişiklik gösterecektir. Burada odaklanacağımız ürünler ise hareket sensörleridir.
Transdüser ve sensörlerin arasında bilgi alış verişi olduğu için beraber çalışırlar. Televizyon sesini sensör algılar. Ohmmetreye bağlanan NTC’ yi oda sıcaklığında üzerinde yazılı.
LED diyotların kullanım alanları çok geniştir Çok az. Otomatik işlerin büyük bir bölümünde kullandığımız sensörlerin kullanım amaçlarına göre farklı çalışma prensiplerine sahiptirler. Koku algılayıcılar,dokunma ve basınç algılayıcılar,ses temelli mesafe algılayıcılar. Günümüzde sensörler kullanım alanı sürekli artmaktadır ve çeşitli amaçlara göre sensörler geliştirilmektedir.
Bunlara örnek olarak, çok yaygın kullanım alanı olan ısı, ışık, manyetik ve konum değişmelerine duyarlı olacak şekilde geliştirilenler gösterilebilir. SENSÖRLER ve SENSÖR ÇEŞİTLERİ. Uzun vadeli kayma genellikle uzun bir süre boyunca sensör özellikleri yavaş bozulma gösterir.
Sigara endüstriyel kullanım - Uçak, Tıbbi ürünler, Otomobiller, Tüketici elektroniği, sensörler diğer tip. Germanyum ve silisyum içerisine karıştırılan kristaller ile üretilen sıcaklık sensörleri kullanılmaktadır. Germayum kristal malzemelerin dirençleri sıcaklık ile ters orantılıdır.
Silisyum kristal malzemelerin dirençleri ise sıcaklıkla doğru orantılıdır. Bunlar günlük hayatımızda daha çok güvenlik gerektiren yerlerde metallerin (silah, bıçak gibi) aranmasında, hazine arama dedektörlerinde kullanılır. Bu cihazlar endüstriyel proses kontrol, koruma ve görüntüleme gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Günümüzde yüzlerce tip sensörden söz edilebilir, mikroelektronik teknolojisindeki hızlı gelişmeler yeni uygulamaların. Karşılıklı sensörlerin özellikleri aşağıda özetlenmiştir.
Opto–elektronik sensör kullanımı için en önemli kıstas sensörle algılanacak cisim arasındaki uzaklıktır. LMve diğerleri, sıcaklık algılayan, sıcaklık ölçen sensör çeşitleri hakkında bilgiler. Bu avantajlarının yanı sıra termistörlerin kullanım aralığının birkaç yüz. Endüstride geniş kullanım alanları vardır. Elektrik motorları, değişik sebeplerden dolayı aşırı ısınır.
Isı sensörleri kaça ayrılır ve çeşitleri nelerdir? Termal sensörler : Sıcaklık, ısı akışı gibi termal değişiklikleri algılayan sensör sınıfıdır. Fotoğraf makinesi en genel şekliyle bir gövde(body) ve bir objektif oluşturur.
PTC’lere göre kullanım alanları daha fazladır. Manyetik sensör ve transdüserlerin birçok kullanım alan. CNG (Compressed Natural Gas) veya Türkçesi ile Sıkıştırılmış Doğalgaz günümüzde -hali hazırda- kara taşıtları. Sensörlerde kullanılan teller farklıdır ve yapıldığı maddeye göre isim alır. Fizikte Sensör Kavramı Ve Sensör Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım alanı da içerdiği maddeye göre değişim gösterebilir. Yukarıdaki bağlantıda NPN ve PNP olarak iki çeşit bağlantı bulunmaktadır. Bu nedenle termostat çeşitleri anlatılırken her bir türün yapısı ve çalışmasından ayrıca bahsedilecektir. Yani basıncı elektrik sinyaline dönüştürürler.
Kimyasal Sensörler ve Kullanım Alanları. Basınç Sensörü Çeşitleri. Load Cell ile Gerginlik Kontrolü. Arkadaşlar merhaba bugün sizlere lazerin ne olduğu ,lazerin çalışma prensibi ve elektroniği,lazer çeşitleri ve bunların özellikleri anlatılacaktır. Kullanılan sensörlerden proximity sensörleri ve ultrasonik sensörleri daha önceki yazılarımızda anlatmıştık.
Sensörün karşısına bir reflektör yerleştirilir ve sensörün gönderdiği ışık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.