Bu yaramayan enerji ise kayıptır. Kompleks güç ise aktif ve reaktif güçün vektörel olarak toplamına eşittir. Aktif güç devrede asıl işi yapan güçtür.
Devrede böyle bir gücün dolaşması istenen bir şey değildir. Elektrik sistemlerinde güç kavramı çok önemlidir. Her ne kadar elektrikte güç gerilim ile akımın çarpımı olarak bilinse de olay sadece bundan ibaret değildir.
Güç katsayısını bulmak için başka bir yol da görünür ve aktif güçler bilinirse, bu reaktif güç bulunabilir. Bu güçlerden, P, S ve Q güçlerinden ikisini bulduğumuzda, diğerini daha kolay buluruz. Bu sebeple, tüm bu tesisatların hem aktif hem de reaktif gücü dikkate alarak, görünen güç için tasarlanması gerekmektedir. Fazla miktarda reaktif güç mevcutsa, sistem güç faktörünü büyük oranda düşürecek ve dolayısıyla işletme verimliliği azalacaktır.
Kompanzasyonla yapılmaya çalışılan şey cosfi=olmasını sağlamaktır. Reaktif enerjiye alternatif akım sistemlerinde ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla doğru akım sistemlerinde reaktif enerjiden bahsedilemediği için çekilen aktif güç görünür güce eşittir. Reaktif ceza hesaplama yapılarak kullanılacak sistem belirlemesi yapılır. Tüm elektrik tesisatlarının aktif ve reaktif gücü hesaplanarak ihtiyaç duyulan enerji dengelemesi için ayarlama yapılır.
Reaktif Güç : Asıl olarak elektriksel güç görünür güç olarak ifade edilir. Güç kavramı ise şekilde karşımıza çıkar. Görünür güç aktif ve reaktif bileşenlerden oluşmaktadır.
Birçok tüketici faturada reaktif güç tüketiminin kontrolünü düzenli olarak yapmamaktadır. VA kurulu gücün üzerindeki tüm aboneler faturalarının kontrolünü gerçekleştirmelidir. Alternatif güç sistemleri iki tip güç üretir ve tüketirler.
Bu güçle lambaları yakılabilir, motorları kontrol edebilir. Ancak reaktif güç iş yapmadığı için belli limitlerde tutulmalıdır. Sanal güç ise şebekeden çektiğimiz, toplam güçtür. Yani aktif güç ile sanal gücün fazörel olarak toplamıdır.
Bunlar aktif güç , reaktif güç ve görünen güçtür. Ancak, manyetik alan kanununa göre çalışan cihazlar, çalışırken reaktif güce de ihtiyaç duyarlar. Eğer kurulu güçleri aynı olan birden fazla tesis varsa bunlardan sadece birisinin, reaktif güç çeken almaçların, sistemden çektiği aktif güçler toplanıp tesis sayısı ve eş zamanlı katsayısıyla çarpılıp toplam aktif güç ve reaktif güçler hesaplanır. Belirli bir çalışma sonrasında aktif ve reaktif sayaç değerleri gözlenerek oranlaması yapılır.
REAKTİF GÜÇ KONTROL RÖLESİ. Yeni nesil svc sistemiyle reaktif cezalara son. RS4Haberleşme Portalı ile uzaktan okumalı kompanzasyon sistemleri kurmanız artık çok kolay.
Gün Saat canlı teknik destek. Sorunun çözülmediği durumlarda yerinde desteğimiz mevcuttur. Tüketici tarafından sistemden çekilen güçler aktif güç , reaktif güç ve görünür güç olmak üzeri çeúittir. Bu çekilen reaktif güç aktif işe dönüşmediği gibi , gereksiz yere hatları yükler , hem ilave gerilim düşümüne ve zayiata sebep olur hemde böylelikle hattın taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Sistemdeki enerjiyi daha verimli kullanmak için güç değerlerinin iyi ayarlanması gerekir.
Reaktif Ceza Bedeli ise, bir tüketicinin aktif elektrikten hariç olarak, elektrik sisteminin şebekeden çektiği düzensiz güç için gündeme gelen bedeldir. Daha açık bir anlatımla, abonelik başında belirlenen güç sınırına göre, bunu aşan bir güç çekildiği hallerde, çektiğiniz bu yüksek elektrik sisteme geri. Güç vektöründeki aktif güç (P) ile görünür güç (S) arasındaki açının kosinüsüne, güç katsayısı (cosφ) denir. Bu da şebekeden daha fazla güç çekmek yani akım çekmek demektir.
Merkezi kompanzasyonda tesisin reaktif gücünü kontrol ederek aktif gücün görünür güce oranı olarak tanımlanan güç katsayısının değerini kullanıcı tarafından ayarlanan güç katsayısı değerine getirmeye çalışan cihazlardır. Bobinli alıcıolan endüktif alıcılar aktif güç yanında reaktif güç de çeker. Bu kayıplarıönlemek için reaktif alıcılara kondansatör bağlanarak bu özellikleri ortadan kaldırılır.
O dönemde harcanan aktif ve reaktif enerji bilindiğine göre. Tesisin kurulu aktif gücü ise , tesisteki tüm alıcıların (motorlar,aydınlatma elemanları,fırın rezistansları vb. ) etiketleri üzerindeki güçler toplanarak belirlenir. Bunu sağlamak için kompanzasyon panoları kullanılır. Bu nedenle her işletme çektiği reaktif gücü kontrol altında tutmalıdır. Firma veya tesislerde Bağlantı gücü KVA’nın üzerinde ise fazla reaktif enerjisini önlemek için bir kombi sayaç takılması zorunlu hale gelmiştir.
Ayrıca bağlantı gücü KVA üzerinde olan tüm tesisler iş yerleri için kompanzasyonu olması gerekir. Sözleşme gücü kW sonrası için reaktif , kapasitif ölçen kombi elektrik sayaçı kullanımı zorunludur. Böylece bilinçsiz kurcalamalar sonucu kompanzasyon ayarları ve alarm işlemlerinde bir aksama olmayacaktır.
Diğer bir yol ise görünür ve aktif güçlerin bilinmesi reaktif gücü bulmaya yeterlidir. Yani P, S ve Q güçlerinden herhangi ikisinin bulunması diğerinin bulunmasına yardımcı olur. Bunlardan en önemlisi olan reaktif güç kompanzasyonudur. Burada iş yapan güç aktif güçtür. Kesintisiz Güç Kaynağı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Ayrıca bu işleme reaktif güç kompanzasyonu da delinebilir. Reaktif güçse şebekeden çekilir ve daha sonra şebekeye geri verilir. W), toplam reaktif güç (kVAr) ve toplam görünür güç (kVA) de ğerleri izlenebilmektedir. GF ( Güç Faktörü) Ekranı Her faza ait güç faktörü (cos φ) de ğerleri izlenebilmektedir. Güç faktörü negatif ise sistem kapasitif, pozitif ise sistem endüktiftir.
Görünen güç , aktif güç ve reaktif güçlerin trigonometrik toplamıdır. Genellikle elektrik dağıtım şirketleri, sözleşmelerini (kVA) üzerinden yaparlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.