Asenkron motorların çalışması şu üç prensibe dayanır: 1. Alternatif akımın uygulandığı stator sargılarında dönen bir manyetik alan olmalıdır. Yapıları basittir ve DC akım motorlarına göre. Oluşan bu alana senkron hız alanı denir.
Bu yazımızda elektrik makine çeşitlerinden biri olan asenkron motorları inceleyeceğiz. Yol verme yöntemlerini ise asenkron motorlarda hem sincap kafesli rotorlar hem de tel sargılı rotorlar için genel olarak ele alacağız. This feature is not available right now. Senkron Motor Çalışma Prensibi.
Rotordan geçen bu akımın yarattığı. Statordaki sargılarına uygulanan alternatif akım ile oluşan döner manyetik alan sonucu rotoru dönen elektrik motorlarıdır. Rotorun dönüş devir sayısı döner manyetik alan devir sayısından az olduğu için asenkron (senkron olmayan) motorlar denilir. W’ ın üzerinde olan motorlar , üç fazlı yapılmaktadır. Bir ve üç fazlı asenkron motorların çalışma prensibi birbirine çok benzer.
Stator üzerine yerleştirilen sargılar ya üçgen şeklindeki sargılardan yada yıldız bağlı sargılardan oluşmaktadır. Ancak bir fazlı motorda bu durum söz konusu değildir. Bu oluşan manyetik alan alternatiftir.
Prizden alınan fazlı ac gerilim asenkron motorun stator sargılarına verilir. Stator’un içinde olan rotor da endüklem akımları dolaşmaya başlar. Transformatörler statik (duran), motorlar ise (hareketli) dinamiktir.
Sincap kafesli asenkron motorlar ile bilezikli asenkron motorların çalışma prensipleri aynıdır. Kutup sargılarına bir fazlı alternatif gerilim uygulandığında bobinden geçen sinüsoidal akım zamana göre. Böylece gölge kutuplu asenkron motorun rotoru gölge kutupsuz taraftan gölge kutuplu tarafa doğru kayar. Motor 2′ inci kalkışında ise ise yıldız olarak bağlantıdan çıkarak üçgen bağlantıya geçer.
Bu iki bağlantı arasındaki ( yıldız – üçgen ) geçiş süresinin çok kısa ayarlanmalıdır. Ayrıca diğer elektrik makinelerine göre daha ucuzlardır ve bakıma daha az ihtiyaç gösterirler. Doğru akım motorlar manyetik alanın itme ve çekme prensibine göre çalışır. Sabit mıknatısların aynı kutubları birbirini iter (N-N S-S) farklı kutupları birbirini çeker. N-S) Herhangi bir iletkenden doğru akım geçirildiğinde iletkenin etrafında sabit bir manyetik alan oluşur.
Oto frenlerinin kontrol edildiği sistemlerde, bazı yürüyen merdivenlerde ve özel aspiratorlerde kullanılan bu tür motorlar yukarıda anlatılan asenkron motor prensibine göre çalışır. AC motorların çalışma ilkelerini detaylı öğrenmek için buradaki yazımıza başvurabilirsiniz. Yani frekans düştükçe motor hızı düşer, frekans yükseldikçe motor hızı yükselir. Repülsiyon Motorların Yapısı ve Çalışma Prensibi : Bu motorların statorları, yalnızca ana sargısı bulunan bir fazlı asenkron motorun statoruna benzer. Sargılar, el tipi olarak sarılmıştır.
Rotorları ise doğru akım makinasının endüvisi gibi olup sargı uçları kollektör dilimlerine irtibatlandırılmıştır. AC motor Bu grup endüksiyon makineleri elektrik makinelerini de içermektedir. Bu grup içerisinde en önemli ve en çok kullanılan makine sincap kafesli asenkron AC endüksiyon motorudur. Birkaç watt’tan çok büyük güçlere kadar yapılabilirler. Bir elektrik makinesinin girişine elektrik enerjisi uygulayıp, çıkışından mekanik enerji aldığımızda bu çalışma şekli motor çalışmadır.
BÖLÜM 2: ASENKRON MOTORLARININ ÇALIŞMA PRENSİBİ. Boşta (Yüksüz) Çalışma Deneyi Bu deneyde asenkron motor anma gerilim değeriyle yüksüz olarak çalıştınlır. Motor boşta çalışırken, şebekeden çekilen üç faz akımı, faz gerilimi ve şebekeden çekilen toplam güç.
Diğer bir motor tipi ise statora adet bağımsız sargı sarılarak imal edilir. Motorun bağlantısı üçgen veya yıldız olabilir. Ekim ve Kasım aylarında,. En yaygın motorun elektrik olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu sınıftaki elektrik makinelerinin çeşitli arasında büyük uygulama asenkron motor alınan, çalışma prensibi , iki temel bulguları elektrik enerjisi kullanımına dayanmaktadır.
Motor montajı ve Çalışma prensibi Animasyonu Videosu. Elektrik Motorlarının Çalışma Prensipleri Nasıldır? Yukarıda bahsedilen motorların dört temel sınıflandırması arasında DC motorun isminden de anlaşılacağı gibi, doğru akım tarafından. Bu durumda makine jeneratör olarak çalışır. Bir asenkron makine, jeneratör çalışmada makinenin.
Alçak rezistanslı asenkron motorlar (rotor omik direnci küçük) Yüksek reaktanslı asenkron motorlar (rotor endüktif direnci büyük) Rotoru çift sincap kafesli asenkron motorlar 1. Bu zamanda, indüktör sargıları kısa devre ya da bir reostat aracılığıyla. Devrenin çalışma prensibi çok basittir. Butona basıldığı sürece motor çalışır , butondan elimizi çektiğimizde ise motor durur. Start butonuna basıldığında , Kkontaktörü enerjilenir ve açık olan kontaklarını kapatır.
Daha sonra bilimadamlarınca yapı ve çeşit olarak muhtelif değişiklikler yapılmış ve hala da bu gelişmeler sürmektedir. Manyetik alan senkron hızda döner. Ancak frekans çeviricileri ile birlikte çalışma durumunda olan AC motorlar açısından bilinmesi gerekli olan bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Bunlar sırasıyla, Soğutma, Rulmanlar, Yataklar ve Sargı Yalıtımı konularıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.