23 Ekim 2017 Pazartesi

Asenkron generatör

Asenkron generatör

Senkron Generatör Nedir, Senkron Makineler, Senkron Generatör Çalışma Prensibi, Yuvarlak Rotorlu Generatör , Çıkık Kutuplu Generatör , Jeneratörler, Synchronous Machines, Synchronous Alternator, Elektrik Makineleri. Eğer makine motor işletmesinde kullanılıyorsa, amortisör sargıları motorun asenkron olarak yol almasını sağlar. Statorda stator çekirdeği ve alan sargıları bulunur. Rotor ise motorun dönen parçasıdır.


Asenkron generatör

Bilezikli asenkron motorların rotorlarında sargı, sincap kafesli asenkron motorların rotorunda ise kısa devre edilmiş baralar bulunur. Bu gerilim kontrolsüz fazlı tam dalga doğrultucu ile doğrultulup filtrelendikten sonra, geribeslemeli bir DC regülatör devresi ile sistemdeki DC baraya aktarılmaktadır. Döner manyetik alan oluşmaz ise senkron ve asenkron makineler çalışmaz. Lokal çalışmada ise senkron devir üzerine çıkma şartı gerekmez.


Fakat asenkron generatör reaktif güç üretemez. Stator sargılarına yıldız veya üçgen olarak kapasite grupları bağlanmalıdır. Rüzgar türbinlerinde, alternatif akım üretmek için üç fazlı asenkron generatör veya indüksiyon generatörü olarak isimlendirilen generatörler kullanılmaktadır. Bu tip generatörler rüzgar türbin endüstrisi ve küçük hidroelektrik santraller dışında yaygın bir şekilde kullanılmamaktadırlar. Bu sargılara aralarında 120° faz farkı bulanan alternatif gerilim uy - gulandığında sargıların etrafında döner bir manyetik alan meydana gelir (Şekil ). BAG çift beslemeli asenkron generatör d. Dönen Endüvili Senkron Makinelerin Yapısı:.


Makine motor işletmesinde kullanılıyorsa, amortisör sargıları motorun asenkron olarak yol almasını sağlar. Generatör bakım için işletme dışına alınacağı zaman şebekede büyük bir güç açığı oluşur. Bir diğer sorun ise şebekede generatörler arasında yük dağılımının yapılması esnasında karşılaşılır. Hem generatör olarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine, hem de motor olarak elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirirler.


Senkron makinada enerji dönüşümü için gerek ve yeter şart makinanın rotorunun senkron hızda dönmesidir. Senkron motorların çalışma prensibi asenkron (indüksiyon) motorlarınkinden farklıdır. Bunun en klasik örneği endüskiyon motorları ve asenkron motorlardır.


Tüm endüksiyon motorları asenkron motorlardır. Endüksiyon motorların asenkron tarafı, stator alanı ile daha düşük alan rotor dönüş hızı arasındaki kaymadan kaynaklanır. Bu kaymanın nasıl oluştuğunun daha detaylı anlatımı motor iç detaylarına girer. Projemizdeki asenkron generatör Ģekil 2. Uyarma Kapasitesi Projenin tasarım aĢamasından da bilindiği gibi, ASM‟ ler diğer motorlar gibi uyartım sargısı taĢımazlar.


Bir senkron makina motor olarak kullanılabildiği gibi aynı zamanda generatör olarak da kullanılabilir. BAG, rotor sargıları çift sargılı olup senkron üstü ve altında çalıúma özelliğine sahiptir. Uzun süre çalışan bir asenkron motorda çoook az sabit mıknatıslık olmuşsa çoook düşük değerler elde edile bilir hani bu yok sayılacak kadar küçük bi değerdir muhtemelen led diyot bile yakmaz. Asenkron generatörün projedeki hali 2. Günlük hayatta kullandığımız elektrik enerjisi elektrik santrallerinde üretilerek iletim ve dağıtım hatlarıyla yaşadığımız yerlere gelmektedir. Küçük güçlü sistemlerde eskiden çok kullanılan doğru akım generatörü, günümüzde yerini senkron veya asenkron generatörlere bırakmıştır.


Asenkron generatör

Bu generatörler, doğrultucular yardımıyla kolayca doğru akımı alternatif akıma dönüştürebilen güç elektroniği elemanları ile birlikte. Impact of Microgrid on Power System Voltage Stability. Get without the ads. Bu sistemde stator sargısı, DA linkinin iki tarafına back-to-back bağlı gerilim kaynaklı iki DGM inverterden meydana gelen, dört bölgeli güç konverteri üzerinden şebekeye bağlanır. Fakat, bu modeller asenkron generatörün kayma parametresinin.


Doğru akım motorunun sürücü devresi PWM tekniği kullanılarak PIC 16F628A mikrodenetleyici ile yapılmıtır. Bir DC motorun endüvi akımı kesildikten sonra endüktör akımı devam ettirilirse DC motor generatör gibi çalışmaya başlar. Sabit gerilim ve sabit frekanslı bir AC kaynaktan beslenen fazlı bir asenkron motorun moment-kayma karakteristiği Şekil 9-de gösterilmiştir.


Fazlı asenkron motorun moment–hız karakteristiği. Ama daha ekonomik- verimli bir yöntem iki ayrı hızda çalışabilecek asenkron generatör dizayn etmektir. Her bir dişli kutusu ayrı bir generatörü sürer.


Değişken hızlı dişli ünitesi: Bazı rüzgar türbinleri iki farklı dişli kutusuna sahiptir. Rüzgar türbini ile tahrik edilen, Şebeke bağlantılı asenkron generatörün evirici ve doğrultucuyla birlikte modellenmesi isteniyor. Sistem bunun gibi olacak. Ayrıca generatör olarak çalışarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirirler.


Asenkron generatör

Böylece milden alınan mekanik enerji şebekeye elektrik enerjisi olarak verilir. Fazlardan iki tanesinin yeri değitirilirse döner olanın yönü değiir, rotor yavalar ve durur. Fazların yer değitirme uygulaması devam ettirilir ise motor ters yönde dönmeye balar. Bu aama için aúağıdaki ekil-A’daki bağlantıları yapınız.


Bu duruma fren çalıma denilir. Bağlantılardaki DC motor asenkron makinenin tahrik edilmesi için kullanılmıútır. Aterimi m (19) değerlerindedir.


Rüzgâr türbininin çalıĢma evrelerinden kısmi yük bölgesi için generatör moment kontrolcüsü, tam yük bölgesi için ise generatör moment kontrolcüsü ile birlikte çalıĢan kanat açısı kontrolcüsü kullanılmıĢtır. SG) yada bilezikli asenkron generatör (BAG) kullanılmaktadır ( ekil 2). Sabit türbin hızı gerekli olmamasına ra men sabit frekans ve genlik için stator terminali ve ebeke arasına evirici-do rultucu eklenir. DSenkron Generatör Eşdeğer Devre Parametrelerinin Belirlenmesi Arş. Mehmet Ali USTA DBir Fazlı Transformatörler Arş.


AYDEMİR DDoğru Akım Şönt Generatör Arş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar