6 Mart 2018 Salı

Enerjinin tanımı

Enerjinin tanımı

Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda ana enerji çeşidi vardır.


Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Olsa olsa başka bir enerji türü olmuştur. Mekanik enerji en bilinen örnektir. Albert Einstein enerjinin kütle ile orantılı olduğunu aşağıda ki formülde tanımlamıştır.


Birincil enerjinin dönüşüme uğraması ikincil enerji diyebileceğimiz enerjiyi doğurur. Burada en çok kullanılan ise elektrik enerjisidir. Tanımı ve örnek soru çözümleri.


Nükleer santral ile termik santral benzer çalışma prensibine sahiptir. Tek fark, mekanik enerjiyi elde etmek için. Dolayısıyla cismin sahip olduğu bu enerjiye kinetik enerji denilmektedir.


Kinetik enerjinin ve potansiyel enerjini formülleri oldukça basittir. Bir Cevap Bırakın Cevabı iptal etmek için tıklayın. Modern fizik, enerji naklinin (transferinin) çok küçük miktarlar (enerji paketleri) halinde olduğunu ortaya çıkarmıştır.


Enerjinin tanımı

Bu küçük miktarlara (enerji paketlerine) kuvant denir. Bu hale de enerjinin kuvantumlu oluşu denir. En geniş manada enerjinin korunumlu olması, isim değiştirse de enerji miktarının değişmemesi demektir. Bilim adamları enerjinin iş yapabilme ka­pasitesi olduğunu söylüyor.


Aynı zaman­da ışık, ısı ve sesin de enerji olduğunu söylüyor. Diğer yandan her şeyin enerji olduğunu söyleyenler de var. Uygun şekilde tasarlanan bir sistemde tepkime sonucu açığa çıkan nötronlar da kullanılarak parçalanma tepkimesinin sürekliliği sağlanabilir (zincirleme tepkime). Bunun haricinde hafif atom çekirdeklerinin birleşme tepkimeleri de büyük bir enerjinin açığa çıkmasına sebep olmaktadır. M noktasında ise K daki kinetik enerjisinin tamamı potansiyel enerjiye dönüşmüştür.


Demek ki herhangi bir noktadayken kinetik enerji ile potansiyel enerjinin toplamı sabit kalmaktadır. Bu sonuca mekanik enerjinin korunumu denir. Bunun üstünde aldığımız fazladan enerji ise vücut fonksiyonlarımızın dışındaki diğer işlerimizi yapmamızı sağlar.


Bu durum, enerjinin korunumuna bir örnektir. Kütlesi m, hızı v olan bir cismin sahip olduğu kinetik enerji m kütleli bir cisim hem dönüyor, hem de öteleme hareketi yapıyorsa (doğrusal olarak hareket ediyorsa) bu cismin sahip olduğu kinetik enerji burada, I, cismin atalet (eylemsizlik) momenti, ¥ ise açısal hızdır. Fizikte sözlük tanımı “maddenin, enerjinin ve aralarındaki etkileşimin çalışması” şeklindedir. Fakat bunun anlamı, temel soruları sormak ve onları gözlemlemek ve denemek suretiyle cevaplamaya çalışmaktır. Bir nükleer santral kurmak için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç vardır.


Uranyumun fisyon tepkimesine girerek bölünmesi sonucunda açığa çok yüksek miktarda enerji çıkar. Bu bölünme için, nötronlar yüksek bir hızla uranyum elementinin çekirdeğine çarpar. Fiziksel anlamda enerji, hareket ettirici güç demektir. Hatta öyle ki, enerjinin termodinamik kapsamındaki tanımı bile bu karmaşadan geliyor.


Eğer cisme etkiyen kuvvet korunumlu bir kuvvetse, bu işi cisimde potansiyel enerjinin azalma miktarına eşittir. Yani, W = HE = - PE yazabiliriz. Top yere düşerken yerçekimi.


Enerjinin tanımı

Nükleer yakıtın yeterince soğutulamaması nedeniyle erimesi, santral çalışanlarına ve çevre halka ve doğaya önemli zararlar verebilmekteydi. Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Sanayisi, ekonomisi ve nüfusu ile hızla büyümekte olan ülkemizde paralel olarak enerji ihtiyacı sürekli artmaktadır.


Bu nedenle, üretilen enerjinin yüksek verimle kullanılması, mevcut enerji kaynaklarının yanı sıra alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ait potansiyelin degerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Fosil yakıtlar, çok uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilir iken, istismar edilerek kullanılması sonucu yakın gelecekte tamamen tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Nükleer enerji bir atomun çekirdeğinde gerçekleşen reaksiyonlar sonucu. Herşeyin yukardakinden daha matematiksel kavranabilmesi için Lorentz dönüşümlerinin incelenmesi gerekiyor.


Enerjinin tanımı

Bu interaktif etkinlikte kinetik enerjinin tanımı yapılacak, sürat ve kütle ile nasıl değiştiği gözlemlenecektir. Hareket halindeki cisimlerin sahip olduğu enerjiye kinetik enerji adı verilir. Fizikte kullanılmaya başlanmadan önce genel anlamda güç kelimesi yerine kullanılmaktaydı. Artan İhtiyaçlar ve Sınırlı Kaynaklar TUR. Yaşamlarını kaybeden canlıların bünyesindeki enerjinin büyük bir kısmı ise ayrıştırıcılar tarafından kullanılır ve ekosistemdeki enerji akışı gerçekleşmiş olur.


Bir cismi yerden daha yüksek bir noktaya kaldırdığımızda yer çekimine karşı bir iş yapar. Birimi, iş birimi ile aynıdır. Yapılan bu iş cisimde enerji olarak depolanır ve cismin iş yapabilecek duruma gelmesine neden olur. Aktif enerjinin tanımı ile başlayalım. Potansiyel enerjinin simgesi Ep ve birimi jouledir.


Aktif enerji, tüketmiş olduğunuz elektrik için şebekeden çekilen enerji anlamına gelir. Teknik tanım olarak, aktif gücün, zamanla çarpımından elde edilen ve kilovat saat birimi ile gösterilen enerji olarak ifade edebiliriz. Elektrik enerjisi pek çok farklı enerji türünde olduğu gibi genellikle başka bir tür enerjinin üretilmesinde kullanılır. Bugünkü bu enerjinin karşılaştığı sorunlar ise şöyledir: – Güneş enerjisinin yoğunluğu azdır ve sürekli değildir.


Güneş enerjisinden yararlanmak için yapılması gereken düzeneklerin yatırım giderleri bugünkü teknolojik aşamada yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar