30 Ağustos 2017 Çarşamba

Çizgi izleyen robot devresi

Kullanılan mikrodenetleyici devresi , çizgi izleyen robotun karar verme ünitesidir. HCschmitt triger çeviriciden alınan sinyaller mikrodenetleyicinin giriş portlarına gönderilir. Hazırlayan: Tuna BULUT - Çizgi izleyen robot bir çok kişinin uyguladığı bir proje ve hala güncelliğini koruyor mekanik, elektronik, yazılım bir çok. Videoda kullanılan ko devre şeması ve sorularınız için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. PIC ile robot yapımı PIC ile Gelişmiş robot yapımı çizgi izleyen devresi robot şemas.


Çizgi izleyen robot devresi

Birkaç Amperlik sürücüler sıklıkla kullanılır. Motor sürücü devreleri L293D H-BRIDGE oluşturularak sağlanmıştır. Programlanacak mikro denetleyici üzerinde taşıyan kart.


DC motor sürücü, kontrast algılama ve temel mikro denetleyici devreleri Çizgi izleyen robotun mekanik tasarımı Çizgi izleyen robot program algoritması 3. Bilgi Çizgi izleyen robot adından da anlaşılabileceği gibi bir zemin üzerinde oluşturulmuş çizgi şeklindeki yolu otonom(öz denetimli) olarak izleyen robotlardır. Lise zamanımda çizgi izleyen robot devresi yapmıştım aylık bir emeğin sonucunda kendi çabalarımla bir yardım almadan ortaya çıkardım. Sensor olarakda tane CNYkullandım. Daha sonrada bunu zaman içerisinde malzeme ve kod bakımından güncelleyerek daha üst seviyelere çıkarmaya çalışacağız. Bağlantı şekli aşağıdaki gibidir.


Ama bu çizgi izleyen robot ile rakiplerinizden bir adım öndesiniz. Ayrıca kontrol kartını da kendiniz hazırlayacağınız için yerden de tasarruf sağlamış. Robot Çizgi İzleyen Robot çizgi izleyen robot devresi çizgi izleyen robot kodları çizgi izleyen robot arduino çizgi izleyen robot projesi çizgi izleyen robot. Fakat yarışmalarda engel, köprü, spiral ve kestirme gibi ya da şaşırtıcı virajlar gibi avantajlar ve dezavantajlar bulunmakta. PIC16F628A üzerine kurulu algılama için kullanılan sensör CNYMotor kontrolü için L2Kullanılmış.


Konum takip devresi baret üzerine montaj yapılarak bareti takan kişinin konumunun tespiti sağlanmaktadır. Açıkçası çizgi izleyen robot yapımında servo motor kullanmak hiç iyi bir fikir değil. Aracın yönlenmesini önden servolarla yapmak yerine, arka tekerleklerin diferansiyel sistemle kumanda edilmesi çok daha kullanışlı.


Bu projemizde yapboz robot kiti ile çizgi izleyen robot yapımından bahsedeceğiz , elektronik bilgi gerektirmeden robotlar yapabildiğiniz bu kit ile çizgi izleyen robotlar temelde nasıl çalışır mantığı nedir bunları göstereceğiz. Robot kiti üzerinde beraber gönderilen yapboz arduino shield i çizgi izleyen sensörü ile tam uyumludur. Robotumuzun çalışma prensibi şöyledir. Az malzeme gerektirmesi ve basit olması nedeniyle yaygın bir hobi robotu projesi olan çizgi izleyen robotlarla uğraşmadan önce rehberimize göz atmanızı tavsiye ederiz. CNYsensörün beyaz çizgiyi algılamakta olduğu gözlemlenebilir.


Genellikle çizgi izleyen robot motorları ile Amper arası akım çekmektedirler. Eğer yukarıda ki yerli üretim robot kontrol kartlarını kullanırsanız motor sürücü kartı kullanmanıza gerek kalmayacaktır, çünkü yukarıda ki yerli üretim kontrol kartlarının üzerinde motor sürücü devreleri bulunmaktadır. Tanımı ve Çalışma Prensibi: Çizgi izleyen robot , adından da anlaşıldığı üzere, renk farkından faydalanarak bir çizgiyi takip eden robot çeşididir. Bu robot , endüstriyel alanlarda çok faydalı olabilecek bir robottur. Qtr8rc üzerinde tane alıcı verici bulunmaktadır.


Çizgi izleyen robot devresi

Arduino ile çizgi izleyen robot projesinde tane sensör kullanarak çizgiyi takip ettirdik. A ve currentsensingB pinleri hangileri oluyor acaba ? Bu yazım çizgi izleyen robot nasıl yapılır hakkında olacak. Bu yol siyah zemin üzerinde beyaz renkte ya da beyaz zemin üzerinde siyah renkte olabilir.


Sharp sensörlerinizi ise analog bacaklardan kullanabilirsiniz. Devrenin yapımı oldukça basittir. Arkadaşlar bu yazımızda sizlere elektronik devre elemanlarıyla yapılan resimli ve açıklamalı basit bir çizgi izleyen robot yapımından bahsedeceğiz. Resimli açıklamaları yazının devamında bulabilirsiniz. Robot Kiti ile kendi çizgi izleyen robotunuzu yapabilirsiniz.


Çizgi izleyen robot devresi

Robot devresinde motor sürücü olarak L293D motor sürücü entegresi kullanılmıştır. Bu robot beyaz zemin üzerine çizilmiş siyah bir yolu takip edebilmektedir. YOL poşeti: Siyah yol algılama devresi ve sensör devresinin elemanları bulunmaktadır.


Bu makalede Çizgi İzleyen Robot ungenel bir tanıtımı yapıldıktan sonra uygulamalı bir örneği verilmiştir. Bu opamp devresi karúılaútırıcı olarak çalımaktadır. Schmitt Trigger içerisinde adet opamp devresi barındıran bir entegredir. Sensör devresinin ana devreye bağlantısı için beşli data kablosu ve soketi hazırdır. Bu ürünün size özel fiyatıdır, Sepete ekleyin fırsatı kaçırmayın!


Ancak geliştirilerek farklı alanlarda kullanılmaları mümkündür. Bana acil olarak çizgi izleyen ve aynı zamanda arşısına bir engel çıktığında engelin sağından veya solunda sırasıyla geçen (slalom tarzı) robot devresi kodları, baskı devre şeması lazım. Bu site Elektrik-Elektronik devre paylaşım odaklı bir sitedir. Her türlü görüş ve önerilerinizi bizimle bu sayfanın altında ya da aşağıdaki adreslere mail yoluyla paylaşabilirsiniz. Bu yazımızda Çizgi İzleyen Robot nedir, nasıl yapılır?


Siyah zemin üzerinde beyaz çizgi takip edecek basit bir çizgi izleyen robot yapımı için belli aşamalar vardır. ZGİ İZLEYEN ROBOT PROJESİNİN DEVAMI Merhaba arkadaşlar geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim. Mekanik Kısım (Gövde ve motor ) 2) Elektronik Kısım (Kontrol devresi , motor sürücü ve sensör devresi ). Aşağıdaki tablo incelendiğinde kontrol sistemi daha kolay anlaşılacaktır. Bu entegreleri piyasadan alıp devreyi kendinizde yapabilirsiniz. Ancak hem zaman hem maliyet açısından fazla kaybınız olmayacaktır.


Yıl boyunca düzenlenen robot yarışmaları için hazırladığım şimdiye kadar yarışa katımlaş ve düzgün yerleştiremediğim pilleri yüzünden diskalifiye olan bu robotumu sizlerle paylaşmak istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar