20 Nisan 2018 Cuma

Doğru tansiyon ölçümü

Doğru tansiyon ölçümü

Doğru sonuç alınabilmesi için tansiyon aleti manşonunun boyutları hastaya uygun olmalı. Tansiyonunuzu yanlış ölçtürmeyin. This feature is not available right now.


Doğru tansiyon ölçümü

Ayrıca tansiyon ölçümü sırasında mutlaka tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Zayıf pil hatalı ölçümlere neden olabilir. Diğer yandan odanın çok sıcak veya çok soğuk olması ölçümü etkileyecek diğer faktörlerdendir. Doğru tansiyon ölçümü için kolunuza uygun.


Doğru bir tansiyon takibi için mümkünse günün aynı saatlerinde ve aynı şartlar altında ölçüm yapılmalıdır. Kullanılan ilaçlar varsa, ilaçlar ve tansiyon ölçümü arasında geçen sürenin her gün aynı zaman aralığında olmasına özen gösterilmesi gerekir. Yakın Doğu Üni Hastanesi Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi (KEİDAM) tarafından hazırlanmıştır. Eğer tansiyon ölçme işinde uzman değilseniz çok fazla hata yapabilirsiniz ve yanlış tansiyon ölçümü yaparak ciddi hatalar meydana getirebilirsiniz.


Koldaki doğru yer ise kalp hizası olarak bilinir. Yüksek tansiyonla mücadelede ilk adım kan basıncının doğru ölçülmesidir. Dolayısıyla yapacağımız ölçümlerin de doğru olması, yapılacak tedaviyi kolaylaştırması açısından hayati değer taşıyor. Yanlış tansiyon değerleri yanlış tansiyon tedavilerine sebebiyet verir. Bu yüzden yapacağımız ölçümlerin doğru olması uygulanacak tedavi açısından önem taşır.


Peki doğru tansiyon ölçümü nasıl yapılır? Yarı otomatik tansiyon ölçer rahat, hızlı ve doğru bir tansiyon ölçümü sağlar. Bu cihaz düzensiz nabzı tespit eder ve ölçüm sonucunun kullanılabilir olup olmadığını gösterir. Doğru olan kolun tamamen çıplak halde ölçümünün yapılmasıdır. Ve bu şekilde yapılan tansiyon ölçümü daha doğru sonuca ulaşmamızı sağlar.


Kişi kolunu kalp hizasında tutarak ölçümü yapılmalıdır. Bu makalemizde sizlere doğru tansiyon ölçümünden ve hangi tansiyon aralığının neyi ifade ettiğinden bahsedeceğiz. Elimizdeki tansiyon aletinin doğru ölçümü bize gösterebilmesi için, tansiyon aletinin hastaya uygun olması gerekiyor. Bunun için tansiyon aletinin manşonunun hastanın koluna göre oranlarına dikkat etmeliyiz.


Bunlardan biri, manşon içinde şişen kese kısmının kolun çevresinin en az 80’ini sarması gerekiyor. Doğru ölçüm sonuçlarını alabilmek için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. TANSİYON ÖLÇÜMÜ VE TANSİYON ALETLERİ. Bu nedenle doğru yapılması gerekir. Beyaz önlük etkisi altındaki kişilerin tansiyon ölçme işlemini evde yapması değerlerinin doğru ölçümü için önemlidir.


Elektronik tansiyon aletinizin üzerinde özellikle “sol kol” ibaresi varsa o zaman ölçümü sol koldan yapın. Geçtiğimiz ay Lancet dergisinde iki kol arasındaki tansiyon farkının önemini gösteren bir çalışma yayınlandı. Bu vesileyle bu konuda bir hatırlatma yapmak istedim. Cıvalı olanlar daha çok, hasta yoğunluğunun fazla olduğu klinik, hastane vb. Gün içinde rastgele ölçümler yapmak da size bir ortalama değer verecektir.


Tanı koymak için tansiyon aletiyle farklı zamanlarda yapılan en az üç ölçüm değerine ihtiyaç vardır. Ayar gerektirmemesinden dolayı sonuçları daha doğru olduğu için, aslında en uygun ölçüm cihazı civalı manometresi olan cihazlardır. Dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözüken tansiyon ölme işlemi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.


Bu soruların yanıtı ve tüm detaylar Ajanshaber. Oturur pozisyon en doğru sonucu verir. Diğer aletlerle doğru ölçüm yapmak amacıyla belirli bir tecrübeye sahip olmak gerekir.


Son zamanlarda parmaktan ölçüm yapabilen tansiyon aletleri ve kolye şeklinde tansiyon aletleri gelişme göstermiştir. Düzenli tansiyon ölçümü yapanlar bunun önemini bilir. Koldan ölçen tansiyon aletleri daha doğru sonuç vermektedir. Alacağınız ürünün paketi yıpranmış veya yırtılmış olmamalıdır.


Cihaz daha önceden kullanılmış veya yıpranmış olmamalıdır. Bazı kişilerde de sağ koldan değil sol koldan ölçümü yapılmalıdır. Sağlıklı bir tansiyon ölçümü için belli hususlara dikkat etmek gerekir. Yani ruhsal ve bedensel olarak dinlenik olmak önemlidir. Dijital tansiyon ölçme cihazları otomatiktir, birisinin manşonu kullanmasına veya kan akış seslerini dinlemesine gerek kalmadan tansiyon ölçümü sağlar.


Bununla birlikte, dijital tipler daha az doğrudur. Bu, tansiyonunuzu doğru bir şekilde ölçmek üzere kolluğa ne kadar hava pompalayacağını. Dinleme aleti olmaksızın da el yardımıyla sadece hipertansiyon ölçümü yapılır. Bunun için ise aletin menşonu şişirmeden önce bilek atardamarı yani radial arter bulunarak sol elin dört parmağı üzerine koyulur.


Doğru tansiyon ölçümü

Evde, eczanede veya bir doktor muayenehanesinde tansiyon ölçerken dikkate alınacak bazı hafifletici faktörler vardır. Manşon şişirilince nabız yok olur. Ama yine de bazı eczaneler bu konuya önem vererek ayrı bir bölümde kurallarına uygun olarak tansiyon ölçümü yapabilirler. Bu ölçümler daha doğru netice verebilir. Kan basıncı takibi için yapılan tansiyon ölçümü için oturulmalıdır.


Son söz olarak tansiyonunuzu kendi kendinize ölçmekten çekinmeyiniz. Kalp ve damar, şeker, hipertansiyon ve hipotansiyon rahatsızlıklarına sahip kişilerin belirli periyotlarda, tansiyon ölçer ya da bir diğer ismiyle tansiyon aleti ile ölçmeleri veya ölçtürmeleri gereken tansiyon değerleri, bireyin sağlık durumunun tespiti ve doktorun, tedavi sürecini doğru yönlendirmesi açısından önem arz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar