16 Ekim 2015 Cuma

Pıc programlama dilleri

Dilleri bu şekilde açıkladıktan sonra gelelim size neler lazım. Bu aşamada tercih ettiğiniz dillere bağlı olarak size neler lazım olacak onları açıklamaya çalışayım. Diyelimki ASM (Assembly) öğrenmeye karar verdiniz,. Programlama Cihazıyla irtibatı kuracak olan.


Pıc programlama dilleri

Olay tabanlı programlama dilleri olarak da adlandırılırlar yalnız bu programlama dilleri sadece belirli fonksiyonlar etrafında çalışırlar ve programlama hakimeyitini azaltırlar. En hızlı ve en etkili programlama dilleri bu kategoridedir. Aşağıda mikrodenetleyici programlama için kullanılan programlama dillerini tanıtacağım. Tabi, günümüzde her mühendislik bölümünde en az bir programlama dili zorunlu olarak gösterilmekte.


Mikrodenetleyicinin işlemci biriminin anlaya bildiği tek dildir. C geniş kapsamlı bir dil olduğu için genel de C dili gösteriliyor. Pic ne işe yarar, programlama dilleri nelerdir ? Pic olarak tanımlanan mikroişlemciler, tek başlarına bir işe yaramazlar. Bu nedenle tek başına kullanılamamaktadırlar.


Tabii ki bu diğer diller gereksiz manasında anlaşılmamalıdır. Eğer kapsamı küçük bir donanım için bir program yazıyorsak Assembly kullanarak çok daha. PLC Kursu ile farklı model ve markadaki PLC cihazlarını tanımlayabilecek ve yorumlayabileceksiniz. Elektronik programlamaya yeni başlayanların gözdesi olan PicBasic öğrenim ve uygulama kolaylığı olarak ilk tercih olmakta. PIC programlama programları tarafından, programlanmamış bir PIC,.


Her ne kadar bu dillerin atası Assembly olsa da bazı döngü ve komutların kurgulanışı zor olduğu için CCS, Proton, PicBasic gibi programlama dilleri geliştirilmiştir. Kurs öncesinde Arduino programlama ve uygulama becerim çok zayıfken şimdi kendimi Arduino konusund. Muhammed Güven Elektronik Kursu hocamızın direkt sektörün içinden gelmesi bizler için çok avantajlı oldu. Bu i³lem için programlama dilleri genelde= ya da:= i³aretini kullan rlar.


Kablonun, üzerinde “PC” yazan RS 2konnektörü bilgisayarın pin seri portuna, üzerinde PPI yazan RS 4konnektörü S– 2PLC‟nin haberleĢme portuna bağlanır. Yazı Sevgili ETE Abimizden. Pic yada diğer mikro işlemcilerle. Fakat daha önceden c bilgin yoksa kitaptan yararlanamazsın. Bu yüzden sana gene aynı yayın evinin İleri C kitabını öneririm.


PIC C de pic programlamada kullanılabilecek alternatif dillerden birisidir. C, orta seviye bir programlama dilidir. Bunun anlamı, hem yazması kolay, hemde üst seviye dillere göre daha çok erişim hakkınızın olduğudur. BASIC, PASCAL, gibi dillerdir.


Ancak bu programlar çok karmaşık sistemlerin çözümünde yetersiz kalabilmektedir. C ile yapabileceklerimiz daha çoktur. Yüksek seviyeli bu programlama dilleri assembly dili komutları ile birlikte kullanılabilmektedir.


Akış diyagramı sembolleri tüm programlama dilleri için geçerlidir. Bu sembolleri kullanarak ve ok işaretleriyle yönlendirmeler yapılarak akış diyagramları çizilir. Semboller içerisine kısa hatırlatıcı bilgiler yazılarak programın anlaşılabilirliği sağlanır.


Pıc programlama dilleri

Eğitimler öğrenciler tarafından birebir uygulamalı olarak verilmektedir. Yani öğrenciler uygulamaları birebir olarak kendi kitleri üzerinde gerçekleştirmektedir. Assembly programlamaya giriş yaparak PORTB ,STATUS,TRISB gibi önemli etiketleri BCF,MOVWF ,MOVLW,CLRF gibi komutları kullanarak ilk programımız.


Yazılımda programlama dilleri amaç değil araçtır. Bazen kocaman bir kılıç karşısında, minik bir hançer ya da mınçıka galip gelebilir. Her ne kadar -şimdilik- yetersiz olsa da, burada çeşitli programlama dillerine dair ders anlatımlarını toplayacağız. Herhangi bir programlama dili altında, o dilin kodlarıarasında kullanılabilir.


Ve bir ara, İşletim sistemide icat edilmiş. C gibi derleyiciler Assamble dilinde yazılırlar. Tüm yazılımlar programlama dilleri ile yazılır.


Elektronikçi olduğunuz için, programcılık bilgisi gerektiren pic programlama dilleri size uzakmı düşüyor? Picleri tek satır kod yazmadan, görsel elemanlar ile programlabilseydim diye düşündünüzmü? Yaptığınız pic programının simülasyonunu aynı anda yapıp eksikleri giderebilme imkan olsaydı diye düşündünüzmü?


Pıc programlama dilleri

Son olarak ise diğer dilleri tanımalı ve seçtiği. Her alanda kullanılabilen C dili derslerimiz PIC(mikrodenetleyici) kontrolleri üzerinde durarak anlatacağım. Bu dil konusunda İnternet ortamında yeterli Türkçe kaynak bulmak oldukça zor. Fakat, bu kaynaklar günden güne zenginleşmekte.


Bu zenginliğe katkıda bulunmak adına biz de bu web sayfasını hazırladık. Ancak, sayfanın güncellenmesi halen devam etmektedir. Ancak mimari içindeki özellikleri her firma kendine göre şekillendirdiği için, her markanın kendine özgü ARM kütüphaneleri bulunmakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar