11 Ocak 2016 Pazartesi

Senkron generatör

Frekans ve kutup sayısıyla orantılı bir şekilde hareket ederek sabit bir hızda dönen alternatif akım makinelere senkron makine diyoruz. Bu makine mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyorsa generatör , elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviriyorsa motor olarak çalışır. Biz bu yazımızda senkron makinenin generatör olarak çalışmasını anlatacağız.


Senkron generatör

Diğer bir deyişle mekanik enerjiyi alternatif akım (A.C.) elektrik enerjisine dönüştüren makinelerdir. Hem generatör olarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine, hem de motor olarak elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirirler. Yüksüz saha testleri aşağıdaki şekilde incelenmiştir: Generatör Otomatik Voltaj Regülasyon (AVR) testi. Yalnız başına bir yük üzerine çalışan senkron generatörün aktif ve reaktif güç ayarı: Generatör çalışma için senkron makinenin bir fazına ilişkin eşdeğer devresini çizelim ve çıkış uçlarına R, L, C elemanlarından oluşan pasif bir yük bağlayalım.


Genelde Türkiye`de jeneratör deyince çevirici benzinli veya dizel motor, motor tarafından çevrilen senkron alternatör, şase ve panodan oluşan grup anlaşılmaktadır. Bu gruba elektrojen grubu da denir. Bu yazımızda AA jeneratörlerin bir çeşidi olan senkron jeneratörleri inceleyeceğiz.


Senkron generatör

Peki senkron jeneratörlerin yapısı nasıldır? Bir senkron alternatörün hızı nasıl hesaplanır ve senkron alternatörde indüklenen gerilim, güç ve moment nasıl bulunur? Bütün cevaplar yazımızda. Bir senkron makina motor olarak kullanılabildiği gibi aynı zamanda generatör olarak da kullanılabilir.


Makinenin statorundaki kutuplarda oluşan döner manyetik alanın hızına senkron hız denir. Bu durum senkron motor ile alternatör arasında bir yapısal farklılık olmadığını gösterir. Stator gerilimi, senkron motorun kutup geriliminde ancak frekansı düşük bir gerilimdir. Makineye uygulanacak gerilim bağımsız bir senkron generatör tarafından yapılır. Selam senkron generatör benim bildigimkadarıyla A. Jeneratörler şebeke ile senkron olurken senkronizasyon cihazı şebeke voltaj ve frekans değerlerini izleyerek jeneratörün voltajını ve frekansını ayarlamaya başlar.


MVA güçlere kadar üretilebilmektedirler. Miline mekanik enerji uygulanıp sargı uçlarından A. SJ) veya alternatör olarak kullanılmaktadır. Bu dört madde sağlandıktan sonra bir senkron generatör şebekeye bağlanabilir. Generatör frekansını şebeke frekansına eşitlemek için motorunun hızı ayarlanır, 2. Generatör gerilimini şebeke gerilimine eşitlemek için genaratör çıkış trafoları kullanılır 3. Genellikle bir dişli kutusu rotor kanatlarının hızını ayarladığı için asenkron jeneratör, senkron jeneratörde olduğu gibi şebekeyle senkronize olmak zorunda değildir. Türbinin dönmesiyle senkron generatör tahrik edilir ve dönmeye başlar ve çıkışından elektrik enerjisi alınır.


Generatörün çıkışında üç fazlı sabit frekansta ve sinüs formunda alternatif gerilim üretilir ve üretilen bu gerilim yükseltici bir trafo yardımıyla yükseltilerek iletim hattına verilir. DMSG) ve güç elektroniği devrelerini içermektedir. Yeni enerji verimliliği yüksek motor teknolojileri senkron tasarımını kullanırlar.


Bu yazıda senkron ve asenkron motorlar arasındaki farklara ışık tutuyoruz. Enerji verimliliğinin önemi arttıkça elektrik motor üreticileri motor performansını arttırmak üzere çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Rotora ku­tup tekerleği de denir.


DA motoru tarafından sağlanmaktadır. International Journal of Electronics (SCI) ( defa) 4. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi (Ulakbim) ( defa) 6. Bunların yaklaşık kadarı dizel jeneratörler, alternatif enerji jeneratörleri ve kadarı güneş enerji sistemleri şeklindedir. Dış dünyadaki D uyarma gerilimi, dönen ortamdaki kutup tekerleği sargılarına bilezik - fırça düzeneği üzerinden iletilir.


FAZLI SENKRON GENERATÖRDE BO. Bunlardan en önemlileri generatör milindeki bir dinamo ile veya doğrultmaç üniteleri ile yapılan beslemelerdir. Deney yapacağımız generatörde, doğru gerilim dönen kutuplara fırçalar ve bilezikler yardımı ile iletilir. Uyartım akımı arttıkça statordaki endüvi sargılarında indüklenen.


Eğer senkron makineye elektrik enerjisi verilip mekanik enerjisi elde edilirse senkron motor olarak çalışır. SENKRON GENERATÖR raporu. Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir. Asenkron makineler endüstride genellikle motor olarak çalıştırılırlar, fakat belirli koşulların sağlanması durumunda generatör olarak da çalıştırılabilirler.


Senkron generatör

Asenkron makineleri senkron makinelerden ayran en büyük özellik, dönme hızının sabit olmayışıdır. Bu hız motor olarak çalışmada senkron hızdan küçüktür. Lokal çalışmada ise senkron devir üzerine çıkma şartı gerekmez.


Senkron Generatör matlab. Fakat asenkron generatör reaktif güç üretemez. Stator sargılarına yıldız veya üçgen olarak kapasite grupları.


Senkron generatör

Erdinç Kuruoğlu Hemen Her Şey Hakkında Hiçbir Şey. Merhaba, senkron generatör =alternatör değildir hocam. Bir alternatif akımın sinüs şekli,frekans sayısına senkron olduğunda üretime başlar.


Oysa alternatör,alternatif akım üretecinin genel adıdır. Gerek uyartımlı gerek sabit mıknatıslı olabileceği gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar