18 Şubat 2016 Perşembe

Kristal osilatör devresi

Kristal osilatör devresi

Frekans kararlılığı en iyi olan osilatör tipi kristal osilatördür. Hz - MHz aralığındaki kararlı-düşük frekanslarda sinyal üretmek için en sık kullanılan osilatör çeşididir. Kristal kontrollü sinüsoidal osilatör devresi. Yüksek frekanslı kristal osilatör (1kHz-1GHz) (RF osilatör ) vardır.


Kristal osilatör devresi

Bu devrelere örnek olarak aktif-pasif elektronik filtreler gösterilir. Bunun sonucu olarak DC gerilimi istenilen frekansa sahip işaretlere dönüştürülür. Stabil VXO - MhHz kristal kondansatör ve bonin kullanır ve bu sayede seri rezonans tarafında frekans elde edilir. Transistörlü kristal osilatör devresi ġekildeki kristalin seri rezonans frekansında çalıĢabilmesi için kristal , geri besleme yoluna seri olarak bağlanmıĢtır. Burada geri besleme miktarı en büyük düzeydedir.


Osilatörler DC güç kaynaklarından beslenir. Ancak transistörlü ve op-amplı kristal osilatör devreleri de mevcuttur. Devrenin ihtiyaçlarına göre transistör veya op-amp kullanılan bu devrelerde rezonans frekansı büyük önem taşıyor. Paralel LC devresi kuran Thomson, metal elektrodlar kullanmış.


Bu devrede kristal , geri besleme yoluna seri bağlanmıştır. Aşağıda ömek olabilecek çeşitli kristal osilatör devreleri görülmektedir. Bu durumda kristal çok yüksek empedans gösterecektir. TTL entegre ile gerçekleştirilmiş kristal kontrollü osilatör devresi.


MHz’e kadar kullanılan bu Schmitt Trigger elektornik devresinde kondansatör değeri, frmüldeki gibi hesaplanır. Bir kristale, rezonans frekansından veya buna yakın bir frekansta AC bir sinyal uygulandığında, kristal mekanik salınımlar yapmaya başlar. Mekanik titreşimlerin büyüklüğü, uygulanan gerilimin büyüklüğü ile doğru orantılıdır.


Standart robot kontrol devresi monte edilmiş olarak gönderilir. Devre ile birlikte gönderilecek olan PIC16F628A mikrodenetleyicide herhangi bir program yüklü değildir. Pek çok çeit osilatör devresi mevcut olmakla birlikte, amaca uygun osilatör devresi seçimine bazı faktörler etkilidir. Paralel bobin ve kondansatörden oluşan devreye “Tank Devresi ” adı verilir.


Asagida çesitli kristal osilatör devreleri görülmektedir. Yukaridaki devrede kristal paralel rezonans devresi olarak çalistirilir. Bir osilatörün sabit frekansta kalabilme özelliğine Frekans Kararlılığıdenir. Kendi baslarına sinyal üretmez.


Yaygın olarak kullanılan bu osilatör devresi VHF bölgesine kadar çalışabilir. BC10 2SC9veya benzeri transistörlar rahatlıkla kullanılabilir. Devrede kritik hiçbir malzeme yoktur. Bunu cristal dediğimiz, elektrik akımını aldığında titreşim üreten devre elemanı yardımıyla, yada biraz daha basit direnç ve kondansatörlerle yapabilriz.


Teknik Paylaşım Platformu, teknik içerikli bilgi ve tecrübelerin paylaşımı için teknik elemanlar tarafından hiçbir maddi çıkar söz konusu olmadan kurulmuştur. Bu devre aynı zamanda “BUFFER” diye anılır ve osilatör diğer devrelere bağlanırken ortaya çıkabilecek yük dengesizliğini önler. William Duddell tarafından yeniden keşfedilen osilatör , popülaritesini bu yıllarda arttırmaya başlamıştır. Bu modülde wien köprü osilatör , kristal osilatör ve tek kararlı multivibratör hakkında bilgi verilecektir. Bütün osilatör tiplerinde kondansatörün şarj ve deşarj olma prensibi vardır.


Kristal osilatör devresi

Elektriksel sinyali ses sinyaline çevirir. Hoparlörün empedansı ve gücü devre şemasında belirtilir. Devre J, VD L C~ C Vformu kristal osilatör devresi.


Kuvars kristal J malın frekans kararlılığı gibi, aynı zamanda daha az sıcaklıktan etkilenir, yaygın telsiz telefonlar ve AV modülatörde kullanılır. RÖLE kullanarak osilatör devresi devrede kullanılan röle kendi kendini tetikleyerek açıp kapaması ile çalışır röle kendini açıp kapamaya başlar devrede kullanılan kapasitör. Pic meraklılarının merakla bekledikleri dördüncü bölüm…. Bu devre kararlı Hz frekansa her ihtiyaç duyduğumda kullandığım osilatör devresidir. Devre çıkışında meydana gelen bu harmonikler içerisinden ancak geribesleme devresi.


LC osilatörlerle MHz seviyesinde yüksek frekanslı sinüzoidal sinyaller elde edilir. USB bağlantısı, batarya ya da adaptör ile beslenebilir. Sıfır Geçiş Detektör Devresi.


Dosyaları İndir Diğer Proteus Devreleri. Harici bir osilatör devresi kullanılmak istenirse bu seçenek seçilmelidir. Zamanlamanın hassas olduğu uygulamalarda kullanılır. Step Motor Devresi Hızlı Ayarlı Step Motor Devresi PIC16F8ile yapılmış LCD ekranlı adım ayarlı ve hız ayarlı unipolar stepmotor. Akü şarj devresi akü ile voltaj karşılaştırmalı olarak çalışır.


Akü dolduğunda şarj voltajı otomatik olarak kesilir. Devre aküde sürekli bağlı kalabilir, bu sayede akü boşaldığında devre otomatik olarak aküyü sürekli dolduracaktır. ESC Motor Sürücü - Hız Kontrol Devresi Fırçasız Brushless Motor 2. Ghz Kumanda İniş Takımı ve Parçası Uçuş Kontrol Kartı Pervane Frame Gövde.


Bazı PIC microdenetleyicilerde (örneğin PIC 12C672) yonga içerisinde osilatör devresi olup bu devrenin çalışması için dıştan herhangi bir ek parçaya gerek yoktur. Bu osilatör genellikle MHz’de çalışır ve microdenetleyici programlanırken gereken frekans seçimi yapılabilir. Mhz’lik kristal kullanılarak referans frekansı devresi yapılır. Dolayisiyla program yazimi veya yüklenmesi asamasinda konfigürasyon bilgisi olarak kristal osilatör seçilmelidir.


RC osilatör devresi de kullanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar