28 Kasım 2019 Perşembe

Pwm ile motor kontrolü

Benim pwm ile dc motor kontrolü (hız ve yön kontrolü ) yapmam lazım fakat bunu pic kullanmadan yapmam lazım. Görüldüğü gibi motor kontrolü için L293N motor sürücüsü kullanıldı. Merhaba arkadaşlar bu çalışmamız bir önceki çalışmamızın devamı niteliğinde olacaktır.


Bir önceki çalışmada DC motoru ileri-geri hareket ettirmiştik. Vardır yadım edecek olan birileri ve nereden başlasam derken vaz geçiyordur belki. Olmayan devreni bir masaya yatıralım , devrenin bir kontrol bir de güç bölümü olmalı , kontrol için pic kullanacaksan uygun bir seçim yapmalısın, sonrada program yazacaksın.


Msp4u ilk defa elime aldım. Tüm özelliklerini elimden geldiği kadar sırayla anlatmaya çalışacağım. Code Composer Studio adlı derleyicinin kullanımı hem basit hem hoşuma gitti. Devredeki BC2transistorü PIC’in yüklenmemesi için kullanılmıştır. Referans potansiyometresi ile PWM görev saykılı değiştirildiğinde, motor akımının büyüklüğü ve dolayısıyla eşitlik 2. Herkese Selam, Öncelikle projeden biraz bahsedeyim.


Ek olarak buton ile devir hızı arttırılıp azaltılacak ve devir, LCD de gösterilecek. Dc motorlar hız kontrol seçenekleri bakımından Ac motorlara göre çok daha avantajlı motorlardır. Dc motorların hız kontrolü ayarlanabilir direnç ile olabileceği gibi sinyal genişliğini ayarlayarak da yapılabilir. Buna PWM (Pulse with modulation) ile kontrol denir.


Daha uzun sinyal verdiğinizde dc motorun hızını da artırmış olursunuz. Devrede potansiyometre ile dc motorun hızını ayarlamak istiyoruz. Apini üzerinden okuduğumuz analog değere göre dijital ve PWM özelliği bulunan 6. Bunun için potonsiyometrenin 1. Servo motorlar genel itibari ile içerlerinde bir DC motor ve şaft konum bilgisi devresi barındırırlar. Kısa süre önce ccs öğrenmeye başladım.


Pwm ile motor kontrolü

Ccs ile şu anda dc motor yön kontrolü yapabiliyorum. PWM sinyali ile kontrol edeceğiz. Uygulama gayet basit olup PWM kullanımı ile belirli bir dijital pinimizden güç çıkışı sağlayarak , transistör yardımı ile motorumuzu sürmüş olacağız. Dimmer ile sürülen matkap motorunda hız ayarı gibi.


Dimmer triyak ile sinüs eğrisini kısmen yüke uyguluyor. DEĞİŞİMİ İLE DC MOTORUN HASSAS KONTROLÜ Oğuz YAZ Ozan KARAKULAK. Pulse Width Modulation ) signal between and 1 was carried out experimentally and theoretically. The control circuit is designed to be used with the Inverted Pendulum Control Experiment Set.


Pwm ile motor kontrolü

Bu etiketlerimize tıklayarak alakalı ve adetleri verilmiş etiket linklerini inceleyebilirsiniz. Keywords: PWM , PIC 16F87 Speed control, PI control. SPEED CONTROL OF DC MOTOR WITH PIC 16F877. Pic mikrodenetleyicilerinin pwm fonksiyonu timerile kontrol edilmektedir.


LED’in yavaş yavaş parlayıp sönmesini sağlayabiliriz. PLC ile kontrol edilmesine ait işleri kapsamaktadır. Toplam (dört) uygulama işinden oluşmaktadır. UYGULAMA 1: Asenkron motorunu aşırı akım rölesi ile çalıştırarak çalışmayı sinyalizasyon ile gösteriniz.


START butonu ile sürekli çalıştırılacaktır. Motor STOP butonuna basıldığında duracaktır. DC motorların hızlarını, bir transistör ve beyzine bağladığımız ayarlı direnç vasıtası ile gerilimi değiştirerek ayarlama yoluna gideriz. Bu tip uygulamalarda ısı olarak kaybolan güç fazladır.


Aynı zamanda motor devri regülasyonlu değildir. PWM İle DC motor sürme işlemi arduino ile çok basit bir uygulamadır PWM açılımı dalga genişlik modülasyonudur yani gönderilen sinyale göre motor süreme işle. Daha açık bir dille ifade edersek. Mikrodenetleyici veya arduino komutu verir motor sürücü kartı kas gibi gelen emirleri motorlara uygulatır. Kontrol anahtarlama tekniği ile yapılacak.


DC motoru aynı anda amper veya bir adet step motora kadar kontrol edebilir. Bu modül robotlar ve oyuncak arabalar gibi arazi taşınma projeleri yapmak için idealdir. Bu PWM çıkışını (numaralı pin) voltmetre ile ölçtüğümüzde 5V civarı gerilim elde ederiz.


Eğer çıkışa bir led bağlarsak, led parlaklığının yarıya düştüğünü görüz. Pıc çıkışını mosfet ya da darbe trafolarıyla tetiklenecek ters paralel bağlı Tristörler ile yüz voltlar hatta bin voltlar kontrol edilebilir. Dolayısı ile standart PWM Kütüphanesi fazla gelecektir. Bu yüzden her dijital pimin kullanılabileceği ayrı bir kütüphane yazılmış.


Pwm ile motor kontrolü

Bu yöntem en yaygın hız kontrol yöntemlerinden birisidir. DC motor hız kontrol yöntemleri ‘nden ilki pwm ile hız kontrol yöntemi’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar