7 Temmuz 2016 Perşembe

Varaktör diyot

Varaktör diyot

Bazı kaynaklar varaktör (varaktor) diyot olarak adlandırır. PN bitişimi ters gerilim altında bir miktar kapasitif etki gösterir. Günlük yaşamda Değişken Kapasiteli Diyot olarak da bilinen bu elemana gerilime bağlı olarak kapasitesi değiştiğinden varaktör veya varikap adı verilmiştir. Volt arasındaki gerilimlerde çalışabilen varaktörler 2GHz gibi yüksek frekans değerlerine kadar kullanılır.


Varikap diyot bir nevi kondansatördür. Devreye ters bağlanır ve uçlarına düşen gerilim arttıkça ayarlı bir kondansatör gibi kapasitesi artar Üzerine yüksek bir gerilim geldiğinde normal diyotta bulunan yalıtkan bölge büyür ve dolayısı ile kapasite artar. Gerilim düştüğünde ise yalıtkan bölge azalacağı için dolayısıyla kapasite azalır. Bunlardan bazıları LE zener diyot ve schottky (şotki) diyottur. Işık Saçan Diyot (LED) Nedir?


Light Emitting Diode (ışık saçan diyot ) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olan LE günlük hayatımızda en çok kullandığımız diyot tiplerinden birisidir. Elektronik cihazlarımızın güç ve durum. Bir cevap yazın Cevabı iptal et. E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Varaktör diyot

Buna ek olarak, bir varaktör diyotunun elektrik devresi eşdeğeri ve onun sembolü, resim üzerinde gösterilmiştir. Bu, devrenin maksimum çalışma frekansının, seri direnç (Rs) ve matematiksel olarak verilebilen diyot kapasitansına bağlı olduğunu gösterir. Büyük Boy Ayarli (Varyabl) Kondansatörler Bu gruba giren kondansatörler, Ingilizce adi ile varyabl (variable) olarakta anilmaktadir. Bildiride, önerilen filtre tasarımına ait sayısal analiz sonuçlarına yer verilmektedir. Diyot üzerine uygulanan ters kutuplama gerilimi arttıkça depletion bölgesinin genişliği arttığından dolayı kapasitans değeri azalır.


Zener diyotlar, uçlarına uygulanan gerilimi sabit tutmaya çalışan diyotlardır. Bu diyotun uygulama alanları ağırlıklı olarak değişken kapasitans ile gerilimi kontrol eden yerlerdir. Normal bir PN diyot yapısındadır.


Fakat bu diyot istenilen kapasitans değerlerini vermek için seçilir. Aslında, ters kutuplanmış bir varaktör diyot ile kapasite benzer yapılardır. Fakat bu iletime geçmenin olabilmesi için belirli bir gerilim değerine ulaşılması gerekir. Değişken kondansatörler, genel olarak çok yer kaplayan, pahalı ve hassas elemanlardır.


Varaktör diyot ve kapasite arasındaki ilişki. Satın alın Diyot Işaretler Güvenilir Çin Diyot Işaretler tedarikçilerinden. Bu da uygulanan gerilimle orantılı olarak değişir.


Genellikle gerilim kontrollü osilatörlerde kullanılır. Diyot kataloglarında bu dayanma gerilimleri ve akımları gösterilir. Kaç volt gerilim ile çalışacaksanız o gerilime dayanabilecek diyot seçmeniz gerekir. Halkımızın İlaç kullanımında yaptığı gibi kafadan bilgilerle arkadaşa iyi gelen size iyi gelmez. Diyot sembolü akım geçiş yönünü gösteren bir ok şeklindedir.


Ancak jonksiyon diyotlara ters gerilim uygulandığında kondansatör gibi davranırlar ve kapasitif değer alırlar. Diyot , yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin küçük olduğu yöne doğru yön veya iletim yönü, büyük olduğu yöne ters yön veya tıkama yönü denir. Kimi kaynaklarda “ varaktör (varactor) diyot ” olarak adlandırılır.


Varaktör diyot

Bu özellikten yararlanılarak varikap diyotlar üretilmiştir. Ayrıca gerilim kontrollüdürler, uygulanan gerilim değeri büyüdükçe kapasite değerleri düşer. Impatt (Avalanş) Diyot 4. Baritt (Schottky) Diyot 5. Silikon kontrollü redresör (tristor), ışık yayan diyot , Schottky diyodu, fotoiletken diyot , varaktör diyot , varistor, redresör diyotları, Zener diyodu. Ani Toparlanmalı Diyot 6. Bu durumda eğer ohm metre düşük direnç gösteriyorsa, ölçü aletinin uçları ters çevrilerek bağlandığında. Diğer bir deyimle, bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır.


Transient voltage suppression diyot (TVS), Unipolar or Bipolar – Gerilimlerdeki tepe noktalarını düzeltmek için kullanılır. Zener diyot – Sabit ve belli bir gerilimi sağlamak için ters yönde akım geçirir. AraĢtırma iĢlemleri için internet ortamı ve temel elektronik kitaplarından faydalanabilirsiniz. Diyot çeĢitlerni ve kullanım amaçlarını araĢtırınız.


KIRPICILAR GiriĢe uygulanan AC sinyalin temelini bozmadan istenen alternanslarını istenen ölçüde kırpan devrelerdir. Diyotlar başlıca üç ana gruba ayrılır: 1. Entegre, Diyot , Transistör, Kondansatör. Yani bacaklar arasında farklılıklar vardır. Bu yüzden kullanılan devrede yönünün doğru belirlenip devreye uygun bağlanması önemlidir. Diyot , akımın tek bir yönde ilerlemesini sağlayan devre elemanıdır.


Bunlar lamba, metal ve yarı iletken diyotlardır. Günümüzde daha çok yarı iletken diyotların kullanımı yaygındır. LED ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. Kapasitesi gerilim ile değişen diyoda varikap ya da varaktör diyot denir.


Piyasada BB1(UHF için uygun) ve BB1(VHF için uygun) varikapları rahatlıkla temin edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar