Bu komutlar ve açiklamalari asagidaki tabloda görülmektedir. Ayrıntılar için BUYRUN DEVAM EDELİM. Saklayıcı İçeri ğini De ğiştire Komutları f saklayıcısının içeri ğini siler (sıfırlar). Hexadecimal 1A sayısı W registerine yüklenir. Komutlar Qden Qe kadar çözülerek işleminin gerçekleşmesi sağlanır.
Bir komut süreci (Instruction Cycle) dört Q’dan (QQQve Q4) meydana gelir. Fetch ve execute süreçleri devam ederken, decode veya write back olayları diğer komut süreçleri içinde aynı anda oluşur. MPASM bu işi yapan assembler programıdır. Belirtilen kolona yazılmayan bir komut olduğunda ise bunu da kabul eder.
Assembler a Compiler (derleyici) de denmektedir. Ancak, heksadesimal kodlara dönütürme esnasında bu tip hataları bir uyarı olarak belirtir. Assembly komutları yazılırken kolonlar arasında verilen TAB’ların uzunluğu önemli değildir.
Pic denilen alet belirli sayıda komut seti (makine dili komutları ) ile çalışan bir programlanabilir entegredir. Temel çalışma dili Makine dili dediğimiz rakamlardan oluşan komut seti ile oluşturulan bir dildir. Merhaba Leon4rdo, PIC serisinin genelinde Mantık ve komutlar aynıdır.
Sadece PIC yeni seriler çıktıkça yeni komutlar ve bir sürü komutun yapabildiği işlevi tek komutla yapılabilir hale geliyor Bu da güzel birşey tabiki. PIC programlayıcıları program kodlarını yazarken bir komutun kaç bit’lik bir kelime boyundan oluştuğuyla pek fazla ilgilenmezler. Bu bir komutun işlenmesi için gereken zamandır. Bu zaman, programlama esnasında çok önem arzeder, bu komut sürelerinin toplamı ile zamanlar hesaplanır. Kitap içerisinde yer alan bölümlerin anlaşılmasını kolaylaştırmak için her bir bölümde aynı konuya ait birçok örnek verdik.
Kitabımızda yer alan toplam adet programın her birini, programa ait uygulama devresi üzerinde tek tek kendimiz denedik. LCD : LCD ekranın yapısı çalışması ve komutları hakkında geniş bilgi. Seri ıletişi(PIC 16F84’den bilgisayara veri gönderme, bilgisayardan PIC16F84’e veri gönderme). Merkezi İşlem Birimi mikrokontrollörün bütün birimlerini birbirine bağlar.
En önemli fonksiyonu da hiç şüphesiz komutların çözülmesidir. Programcının yazdığı MOVLW 0xgibi komutları mikrokontrollörün anlayabilmesi için bunların sıfırlar ve birler dizisine çevrilmesi gerekmektedir. Bu çevrim assembler denilen. Diğer bir ifadeyle, komut kod bellekten okunurken, komutun gerçekleştirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan veri, veri belleğinden okunabilir.
Bunları daha sonraki günlerde açıklamaya çalışacağız. Buton ile LED yakmak için illaki mikrodenetleyiciye ihtiyaç yoktur. Bizim buradaki amacımız mikrodenetleyiciyi anlamanızı sağlamaktır. Dosya asm formatında kaydedilir. CLI komutu kullanıldığında I=olur ve mikroişlemci NMI(Non-maskable Interrupts) olarak isimlendirilen interruptların dışındaki hiçbir interrupt isteğine cevap vermeyecektir.
PIC16CXX mikroları tekli kelimeye imkan veren bit taşıyıcı üzerinden bit komutu tek bir süreçte uygulamaktadır. Bu dersimizde şimdiye kadar öğrendiğimiz komutları kullanarak bir program yazalım. Bunu nasıl yapacağınız hakkındaki detayları yazımızda bulabilirsiniz. Piyasa da çok çeşitli LCD (Liquid Crystal Display) ler satılıyor.
Microdenetleyicilerde osilatörler komutları işlemede kullanılan clock darbeleri için kaynak olarak kullanılırlar. PIC microdenetleyicilerde dahili veya harici Osilatörler kullanılabilirler. Mikrodenetleyicilerde bulunan dahili Osilatörler, RC Osilatörler olup hem çok yüksek frekans sağlamaz hem de hassasiyeti düşüktür.
Pıc16fMikroişlemci (pic 16fEntegre) 2TL ve ücretsiz kargo ile n11. Merhaba arkadaşlar elinde böylebir hazır devresi olan varsa paraylada alabilirim. Yani bu mikrodenetleyicilerde komut sayısı oldukça azdır. Komutlar tek bir çevrimde işlendiğinden mikrodenetleyicinin hızı artmaktadır. PICmikrodenetleyicilerde goto ve call gibi yönlendirme komutları dışındaki tüm komutlar tek çevrimde işlenir.
PIC mikrodenetleyicilerin mimarisinde Harvard mimarisi kullanılmıştır. Pic için yazılan programlar hex uzantılı olurlar bu kodları denetleyici çalıştırabilmesi için program hafızasına(EEPROM) yüklenmesi gereklidir. BAZI 16F SERİSİ MİKRODENETLEYİCİLER.
Mikrodenetleyici Nedir -Mikrodenetleyiciler Hakkında Genel Bilgiler - Neden Pıc - Neden Pıc16f- Pıc16f. Bu mimaride gecikmeler mevcuttur. Pıc Assembly Komutlarının Yazılış Biçimi Pıc Assembly Komutları - Pıc Programlama - W Registerin Kullanımı (Movlw, Movwf Komutları ) - Bit Test Ederek Karar Vermek (Btfsc, Btfss). Devre PIC16File Step motor kontrol ediyor.
Sağ yazan butona basınca motor sürekli sağa döner. Sol yazan buton da ters yöne döndürür. Ben bu devreyi proje olarak okulda yapıcam yalnız pıc’i hangi programla yazdınız birde kodları açıklamalarıyla birlikte almam mümkünmü acaba ? Plastik kılıflı EPROM’larda programlandıktan sonra silinemezler.
Silinebilen seramik kılıfa göre daha ucuzdur bu tip kılıflar. Silinemeyen bu tip kılıflar için Bir defa programlanabilir ( One Time Programmable – OTP -) diye de geçmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.