15 Nisan 2019 Pazartesi

Transistör sağlamlık testi

Unlimited recording storage space. NPN tipi bir transistörün sayısal multimetre ile statik testi. Test işlemi, analog multimetre kullanılarak da yapılabilir.


Multimetre ohm kademesine alınır. Avometre diyot kademesine alınır. Sağlamlık kontrolü nasıl yapılır?


Problardan biri uçtan herhangi birine (genelde orta uç) sabit tutulur ve diğer prob iki uca da tek tek değdirilir. Diğer iki ucun da avometrede değer göstermesi gerekir. Eğer sadece biri değer gösterirse ikisi de değer gösterene kadar sabit tutulan uç. Serinin son bölümünde Aykut hoca transistörün temel teorisini ve bir transistörün (BC 2örneği üzerinden) sağlamlığının ve uçlarının tespit edilişini anlatıyor.


Transistör sağlamlık testi

Yani çok yüksek direnç ölçülmüştür. Bu ölçüm sonucunda tristörün uçları belirlenmiştir. Ancak sağlamlık kontrolü yeterince test edilememiştir. Triyak’ın sağlamlık kontrolü nasıl yapılır. Osilaskop ile malzeme testi nasıl yapılır.


Arızalı USB Flash Bellek ve SD Kartlardan Veri Kurtarma Yöntemleri. Bu mantıkla yola çıkıldığında sağlam bir transistör içinde sağlam diyod olması gerektiği sonucuna varılabilir. Beyz ucu her iki transistöründe anod ucudur. Aşağıdaki NPN transistör resminde diyot görülmektedir. FET transistörlerin sağlamlık kontrolünüde ohmmetre ile yapabiliriz.


Diyot sağlam olup olmadığını bir multimetrenin direnç ölçme kısmı (ohm metre) yardımıyla öğrenebiliriz. Havaya Yazı Yazma, elektronik devreler, elektrik tesisatı, pic programlayıcı, elektronik projeler, rf alıcı verici devreler, pic basic pro kullanımı, devre tahtası kullanımı, tost makinesi tamiri, araba sigorta kutusu, lehimleme bilgisi, pic basic projeler, Visual Basic renk paleti html kodu, online elektrik test soruları, bilgisayar arızaları. Analog ve dijital avometrelerle kondansatörlerin sağlamlık testi yapılabilir.


Ancak analog avometreyle sağlamlık testinin yapılması kişi zihninde daha kalıcı bir etki bırakır. Aslında tam anlamıyla mosfetin sağlamlık kontrolünün yapılması için daha çok donanıma ihtiyaç vardır. Ama mosfetlerin neredeyse tamamında işe yarayabilecek basit bir test yöntemini bu konuda paylaşacağız. Mosfet transistör kontrol ederken elleriniz metal ayaklarına değmeden bakalit kısmından tutunuz. Ek Bilgi: Bir transistör devreye bağlıyken ohmmetre kullanılarak sağlamlık testi yapılacak olursa yanlış sonuçlar okunabilir.


Ancak ölçme komütatöründe diyod sembolü bulunan bir ölçü aletiyle eleman sökülmeden sağlamlık testi yapılabilir. Sarsıntılı ortamlarda çalıştırılacak cihazlara transistör firmaları tarafından özel sarsıntı testi uygulanır. Bu gibi çalıştırmalarda, üreticisinden sarsıntı testleri hakkında bilgi alınmalıdır. Hatta malzemenin N yada P tipi oluşunu ve uçların isimlerini bile büyük doğrulukla size söyleyebilir.


PTC’nin oda sıcaklığındaki direnç değeridir. Bu tip regülatörler IC yapılı olduğu için transistör gibi ölçü aleti ile ölçümden sonuç alınamaz anca kısa devre olup olmadığı anlaşılır. Bipolar transistörlerle birlikte fet, mosfet gibiher çeşit transistör için sağlamlık testi yapabilen bu devre yaptığı ölçümler sonucunda transistörün bacak isimlerini ve kazancını da gösterebilmekte.


Transistör sağlamlık testi

Artık işlevsellik açısından, diyot testi bilindiğinde, tranzistörün testi de benzer mantıkla yapılabilir. Diğer bir deyişle basit eşdeğer devredeki diyotların her ikisinin de sağlamlığı tranzistörün sağlam olduğu anlamına gelecektir. Bu kezde değer göstermiyorsa transistör kesinlikle arızalıdır anlamına gelir.


Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? Bir elektronik transistör , bir devrede bir amplifikatör veya bir anahtar olarak kullanılabilir. Uygulamasına bakılmaksızın, bir transistörü test etmek için kullanılan prosedür aynıdır, çünkü tüm transistörler temelde ortak bir elemanı paylaşan iki paralel diyot olarak işlev görürler. Her iki durumda da ölçmüyorsa transistör açık devredir. Bacaklardan birini ölçüyor diğerini ölçmüyorsa ölçmediği bacak açık devredir.


Transistör sağlamlık testi

Mosfet sağlamlık testi : Mosfet sağlamlık testi avometre ile yapılır. Transistör akım yükseltici olarak kullanılır. BC5transistörü 100mA lik yük akımı için mA beyz akımına ihtiyaç duyacaktır. Bu akım kazancının 1olduğu anlamındadır.


EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI Ortam Farklı türden analog devre elemanlarının özelliklerini tanımaya ve ölçümlerini yapmaya elverişli malzeme laboratuvarı, kendi kendinize ya da grupla çalışabileceğiniz tüm ortamlar. Ohm metrenin Xkonumunda veya yüksek güçlü transistör test ediliyorsa X1K konumunda siyah uç transistörün beyz ucuna kirmizi uç ise ilk önce emiter ucuna daha sonrada kollektör ucuna baglandiginda düsük direnç. SAĞLAMLIK KONTROLÜ - TESTİ. Devrenin çıkı ucuna bir transistör , tristör veya İlemsel Yükselteç adı verilen bir. Opto Kuplörler Bir infaruj Led ve foto alıcıdan oluşur aralarındaki iletişim ışık ile sağlanır led ışık kaynağıdır Foto alıcı diyoruz biraz daha açarsak kontrolü ışık ile sağlanan transistör triyak vb.


Her adımdan sonra tekrar play tuşuna basarak, bir sonraki adıma geçebilirsiniz. BOBİN yapısı ve sağlamlık kontrolu. Bu devrede anahtar kapatildiginda transistörün beyz ucu dogru polarize alacagindan transistör iletime geçecek ve emiter-kollektör arasi kisa devre olarak üzerinden akim geçmesini saglayacaktir.


Böylece transistörün tetiklenmesi ile devredeki lamba yanmis olacaktir. LÇME VE DEĞERLENDİRME Modül içinde yer alan her öğrenme faaliyetinden sonra verilen ölçme araçları ile kendinizi değerlendireceksiniz. Volt Araç Kontrol Kalemi - Nasıl Yapılır?


Optokuplör (Optocoupler) Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar