26 Haziran 2019 Çarşamba

Güç kompanzasyonu

Reaktif güç kompanzasyonu , kompanzasyon kondansatörleri ile yapılır. Bir reaktif güç rölesine istenilen düzeyde yapılması gereken güç faktörü vs. Enerji iletim ve dağıtım sistemlerinde kompanzasyon (reaktif güç kompanzasyonu ), en ekonomik ve etkili verimlilik arttırma yöntemidir. Bu sabit kondansatör üniteleri ile lamba, transformatör ve motor gibi alıcılar sabit kondansatörler aracılığıyla ayrı ayrı kompanze edilmiştir.


Güç kompanzasyonu

Düşük Güç Kat Sayısının Sakıncaları Bilindiği gibi alternatif akım, aktif ve reaktif bileşenlerden meydana gelmektedir. Endüktif yükün güç katsayısı ve aktif gücü (P, cosθ) parametreleri bilindiğinde, sistemin kompanzasyonu için bağlanması gereken kondansatör grubunun belirlenmesi çok önemlidir. Anlık olarak reaktif güç gereksinimini karşılar.


Büyük tesislerde, kompanzasyonu uygun bir şekilde yapmak için, bir sistem kurulur. Otomatik olarak, hassas ve güvenilir bir şekilde ayarı yapılmış olur. Güç katsayısı reaktif güç için bir ölçüdür.


Bunun için güç katsayısı belli bir sınırda tutulmalıdır. Böylece reaktif güç çekilimi kontrol altına alınmış olacaktır. Ve burada aktif gücün en yüksek seviyeye getirilip, güç faktörünün düzeltilmesi ve verimin en büyük halini alması ve Reaktif enerji bedelini ödemek durumunda kalmamak için kondansatörler tarafından yapılan işleme kompanzasyon denir. Ayrıca bu işleme reaktif güç kompanzasyonu da delinebilir.


Bu da her kademe içinek maliyet anlamınagelir. Peki reaktif güç kompanzasyonu nedir, ne zaman ve neden yapılması gerekir ve nasıl yapılır? Aktif gücün birimi Wat’tır ve sembolü P’dir. Elektrikte iş yapan güç aktif güçtür.


Güç kompanzasyonu

Fakat elektrik faturasına baktığımızda faturada Aktif, Endüktif ve Kapasitif gibi farklı bölüm görürüz. Reaktif Güç Kompanzasyonu : Şebekeden çekilen reaktif gücü küçültmemiz ya da yok etmemiz için yapılan uygulama ‘reaktif güç kompanzasyonu ’ olarak adlandırılır. Farklı bir anlatımla, yüklerin ihtiyacı olan reaktif gücü kompanzasyon elemanlarından karşılayarak şebekeden çekilen reaktif gücün sıfıra, güç. Tesisin tipine, uygulama yapılacak yük çeşidine, yükün değişim hızına ve periyoduna bağlı olacak şekilde, farklı kompanzasyon yöntemleri uygulanabilir.


Bu da üretim ve dağıtım sistemlerinin çalışma kapasitesini azaltır. Reaktif gücü dengeleme ve akım gerilim arasında oluşan faz farkının ideal ölçüde azaltılmasına reaktif güç kompanzasyonu denir. Güç kalitesinin arttırımı ve kompanzasyon, aktif güç taşıma kapasitesini arttırır ve enerji tüketimini azaltır.


Güç kompanzasyonu

Böylelikle, güç şebekesinin gereksiz yere aşırı yüklenmesi önlenir, SVC Statik VAr Kompanzasyonu uygulandığı tesiste ve çevredeki tesisler de enerji daha verimli kullanılarak tüketim azaltılır. Bu nedenlerden dolayı reaktif güç kontrol röleniz, üç faz ve üç akım trafosundan kumanda alıyor olsa bile, eğer sıralı kondansatör alıp çıkarıyor ise, kompanzasyonu yeterli hız ile sağlayamayabilir. Görünür güç ise aktif ve raktif güçlerin.


HazirlayanlarA cok tesekkur ederim…saygilarimla. Rüzgar türbinlerinde reaktif güç kompanzasyonu gelişmiş yöntemlerden olan dinamik reaktif güç kaynakları tarafından sağlanmaktadır. Rüzgar santralinin kolektör barasına kurulmuş olan dinamik reaktif güç cihazları sürekli olarak şebeke bağlantı noktasındaki gerilimi izler ve gerektiğinde hassas ve anlık işlemler yapar.


Kahve telvesiz olmuyor demiştik. Ama şebeke telveyi buradan almamızdan hoşlanmıyor. Biz de bu nedenle telveyi sisteme kondansatörler koyarak karşılıyoruz. Bunu yaptığımız zaman hatlara yük olmadığımız için ceza ödenmiyor.


Bu işlemin adı reaktif güç kompanzasyonu. Doğrudan güç kat sayısını ölçen aletlere kosinüsfimetre denir. Endoks’ta , demir çelik ve endüstriyel tesisler için SVC ve orta gerilim pasif harmonik filtre sistemleri ve dağıtım şirketleri için reaktif güç kompanzasyonu projelerinin tasarımında yer almıştır.


Bilindiği üzere Tedaş’tan kendine özel trafo kurarak enerji alan ve enerji ölçümü A. Yüzyılın başından itibaren başlamıştır. Gerilim kontrolüne ilişkin olarak, sabit reaktif güç çıkışı kontrol modları ve sabit güç faktörü kontrol modları da dahil olmak üzere, diğer kontrol teçhizatı bağlantı anlaşmasında belirtilir. REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU 1. Aktif Güç (P) Gücün her an değiik değer aldığı durumlarda i gören, faydalı olan gücün ortalama değerine alternatif akımda aktif güç (etkin güç ) denir. Alternatif akımda güç denildiğinde kastedilen aktif güçtür.


Güç sistemlerinde aktif güç akışının yanında yükün ve sistemin ihtiyacını karşılayabilmek için reaktif güç akışı da olmaktadır. Artan enerji ihtiyacının karşılanması hususunda mevcut sistemlerin daha verimli kullanılabilmesi için bir takım çalışmalar yapılmıştır. Güç faktörü düzeltmede başlangıç noktası, yük karakteristiğinin tam olarak belirlenmesidir.


Yani “kullanılabilir güçtür”. Bu durumda sistemden çekilen görünür güç (S) ile aktif güç (P) birbirine yaklaşmış olur. Kondansatör Adımının Tayini : Dikkat edilmesi gereken en önemli husus 1. Bu çalışmada, doğrusal olmayan yüklerde harmoniklerin filtrelenmesi ve reaktif güç kompanzasyonu için bir paralel aktif güç filtresi önerilmektedir. SVC sistemleri ayrıca iletim ve dağıtım sistemlerinde reaktif güç kompanzasyonu , gerilim regülasyonu ve sistem kararlılığının artırılması için tercih edilmektedir.


PQC-STATCON, reaktif güç kompanzasyonu , dengesizlik kompanzasyonu ve gerilim kararlılığı artırımı için geliştirilen bir teknolojidir. Biz size en iyi nitelikde kondansatörleri sizlere sunuyoruz. Ayrıca kayıpların oluşturduğu gerilim düşümlerine bağlı olarak taşınacak olan enerjinin taşıma kapasitesi de düşer. Silindirik alüminyum kutulardaki PhiCap kondansatörler alçak gerilim tesislerinde güç kompanzasyonu için tasarlanmıştır (Motorlar ve transformatörler gibi yükler aktif güç tükettiği gibi, reaktif güç de tüketir.) MKK AC serisi kondansatörler maliyetleri azaltacak şekilde silindirik tüplerde tasarlanmış ve üretilmiştir.


Silindirik Alüminyum kılıflı PhiCap kondansatörleri alçak gerilimde reaktif güç kompanzasyonu uygulamaları için tasarlanmışlardır. Sistemin Çektiği Zahiri Gücün Sabit Kalması Durumu 138.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar