8 Eylül 2016 Perşembe

Bilgisayara veri girişi sağlayan donanımlar

Bilgisayara veri girişi sağlayan donanımlar

Bilgisayar sistemini oluşturan tüm fiziksel parçalardır. Modeİnternete bağlanmayı sağlayan donanımdır. Kablolu veya kablosuz çeşitleri vardır. Modem veri -alışverişi sağladığı için hem giriş hem de çıkış birimidir. Genelde klavye gibi girdi aygıtları vasıtasıyla veri girişi gerçekleştirilir.


Girdi aygıtlarının yerine getirdiği bir işlevdir. Aritmetik İşlemler : Çarpma, toplama, çıkarma, bölme, üs alma gibi matematiksel işlemleri kapsar. Bu nedenle bu yöntemle bilgi girişi yapılacaksa dökümanın ona uygun olması gerekir. Eğer çıktı yaratılacak yazıda yazılım tarafından desteklenen yazı tipleri.


Dokunma ekranları (touch screen): Ekranda gözüken komut üzerine parmak ile dokunduğunda o komutun çalışmasını sağlayan ekran tipidir. Joystick: Genellikle oyun oynamak için kullanılır. Mikrofon: Kendisine gelen sesleri elektrik yardımı ile bilgisayar hoparlöre ya da bilgisayara aktarımında kendisine gelen sesi dışarı aynı ses tonunda veya daha fazla ses tonunda çıkış yapılmasını sağlayan bir giriş birimidir.


Klavye: Üzerinde harfler, rakamlar, özel karakter ve özel fonksiyonların bulunduğu bilgisayara veri girişini sağlayan giriş birimidir. Fare: Ekrandaki imleci hareket ettiren işletim sistemindeki program ve uygulamaları kolaylıkla çalıştırmamızı sağlayan giriş birimidir. Ayrıca üzerindeki bazı tuşlar ile programlara direk komutlar. Bir bilgisayar donanımı dış ortamdan bilgisayara veri aktarmak için kullanılıyorsa giriş donanımı veya giriş birimi, bilgisayardan dış ortama veri aktarmak için kullanılıyorsa çıkış birimi veya çıkış donanımı olarak adlandırılır. Ortalama bir kişisel bilgisayarda genel olarak aşağıdaki donanımlar bulunur.


Klavye: Üzerinde rakam, alfabetik karakter ve özel işaretlerden oluşan tuş takımı bulunan ve kullanıcının bilgisayara komut vermesini, bilgi girişi yapabilmesini sağlayan birim. USB adı verilen veri aktarım. Data bus ve Address bus CPU ile diğer bileşenler arasında veri alışverişini sağlayan bileşenler. Bilgilerin bilgisayar ortamında kaybolmadan(kalıcı olarak) saklanmasını sağlayan manyetik kayıt birimleridir.


Yukarıdaki ifade tanımı yapılan donanım birimi aşağıdakilerden hangisidir? Anakart tüm diğer donanımlar arasında bağlantıyı sağlayan karttır. Fotoğraflarımızı bilgisayara aktarır, en sevdiğimiz müzikleri tekrar dinlemek üzere bilgisayarda tutarız.


Tüm donanımlar bir veri yolu ile anakarta mutlaka bağlıdır. Klavyeler, tuşa basıldığında bilgisayara kod gönderirken bırakıldıklarında da farklı bir kodu benzer şekilde bilgisayara gönderirler. Sistem Biriminin dışında yer alan donanımlar. El hareketini algılayarak veri girişi sağlayan bir aygıttır.


Fare, kablolu veya kablosuz olabilir. Klavye, üzerinde rakam, harf ve özel işaretlerden oluşturulmuş tuş takımı bulunan ve kullanıcının bilgisayara veri girmesini sağlayan birimdir. Ekran (Monitor) Klavyeden girilen verilerin, bilgisayarın ürettiği sonuçların görüntülendiği ve bilgisayar açıkken her şeyi görüntüleyen birimdir. El yazısı dokümanlar, bir bilgisayar programından diğerine veri tabloları, sayı dizileri, mektuplar, isimler, adresler gibi veriler değişik formlarda uyarlanabilinir.


Sürekli veri akışı gerektiren. Bu dersde verilerin kalıcı ortamlarda saklanmasını sağlayan donanımlar anlatılacaktır. Bu disketler 3KB veri depolayabiliyordu. Günümüzde MB veri depolayabilen ve inç boyutunda olan disketler kullanılmaktadır.


Hot swap” özelliğe sahiptirler. Flash bellekleri bilgisayara takmak için gücü kesmeye gerek. Anakart, üzerinde birçok donanımı bulunduran, bir çok veri yoluna sahip olan ve giriş çıkış noktaları olan en önemli donanım parçamızdır. Anakart üzerinde CPU yuvası, RAM yuvaları, Veriyolları ve giriş çıkış noktaları bulunur. Yani verileri görsel olarak görmemizi sağlayan ekran kartı ve.


Anakartın veri yollarındaki hızı, sahip olduğu işlemci, hafıza ve sabit diske göre değişiklik göstermektedir. Kültür Üniversitesinin bilgisayara giriş notlarına sitemizden ulaşabilirsiniz. GİRİŞ İçinde bulunduğumuz yüzyılın beraberinde getirdiği çok.


Bilgisayara veri girişi sağlayan donanımlar

Bunlar kamera fotoğraf makinesi usb girişi bluetooth kızılötesi tarayıcı yazıcı v. Bazı donanımlar hem giriş birimi hem çıkış birimidir. Giriş aygıtı, bilgisayara verileri ya da komutları girmekte kullanılır. Anakart olmadan hiçbir sistemi çalıştıramayacağınız gibi, en iyi entegrasyonu sağlayan performans anakartlar, Chipsetler ile birlikte entegredir. Verilerin Harddisk den İşlemciler tarafından işlenerek Görüntülenmesini sağlayan Elektronik Cihazlardır. Ekranda görülen Butonlara basarak veri girişi yapmak bir yerden bir yere taşımak gibi işleri yapan giriş birimidir.


Klavye üzerinde harfler, rakamlar, noktalama işaretleri, özel karakterler ve fonksiyon tuşları yer almaktadır. Bütün donanımlar anakarta bağlanır. Herhangi bir girdi birimi aracılığıyla (örneğin klavye) bilgisayara girilen Veri önce Ana Belleğe gider. Aynı zamanda üzerine tıklamak ya da sürüklemek suretiyle komut veya veri girişi de.


Bilgisayara veri girişi sağlayan donanımlar

Yeşil port ses çıkışı olup, Hoparlör, Kulaklık gibi ses veren donanımlar takılır. Mavi port ses girişi olup, bilgisayara ses aktarmada kullanılan çeşitli müzik aletleri bağlanır. Pembe port mikrofon girişidir, bilgisayara kendi sesinizi ya da ortamdaki sesleri mikrofon aracılığıyla aktarmanızı sağlar. USB ise artık aklınıza gelebilecek pek çok aleti bilgisayara bağlamanıza imkan tanır. Tıpkı telefonlar ve portatif vantilatörler gibi.


Anakart daha önceden kuzey ve güney köprüsü olarak bilinen ve şimdi tek bir yongada toplanan, veri iletişim birimlerini de içermek zorundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar