5 Mayıs 2017 Cuma

Kompanzasyon tanımı

Kompanzasyon tanımı

Yani güç faktörü cos ϕ düzeltilir. Qc = Pı-Pveya Qc = Pı ( tan jı- j2) …. Cosinüs fimetre göstermektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesine İlişkin Tebliğe göre kompanzasyon tesisi yapma zorunluluğu bulunan abone, dağıtım şirketince gerekli görülmesi halinde, aşırı kompanzasyon.


Kompanzasyon sonrası güç katsayısı yapılmak isteniyor. Tüketicilerin şebekeden çektiği endüktif gücün, kapasitif güç çekerek orantılanmasına kompanzasyon , bu orantıyı da ihtiyaç doğrultusunda ayarlama işleminede kompanzasyon sistemi adı verilir. Bir organizasyonun cosQ’ni düzenleyebilmek için kondaktörlerin, ölçü aletlerinin, elektrik sigortalarının ve kondansatörün üzerinde yer almakta olan panoya kompanzasyon adı verilmektedir.


Ve burada aktif gücün en yüksek seviyeye getirilip, güç faktörünün düzeltilmesi ve verimin en büyük halini alması ve Reaktif enerji bedelini ödemek durumunda kalmamak için kondansatörler tarafından yapılan işleme kompanzasyon denir. Ayrıca bu işleme reaktif güç kompanzasyonu da delinebilir. Reaktif enerji ve kompanzasyon hakkında internetten bulabileceğiniz onlarca tanımı tekrarlamak istemiyorum. Basit bir şekilde anlatayım.


Kompanzasyon tanımı

Herkesin anlayabileceği şekilde şöyle tanımlayabiliriz: AC güç sistemleri iki tip güç üretir ve tüketirler. Aktif güç ve reaktif güç. Bu güçle lambaları yakar, motorları kontrol edersiniz vs.


Cosφ1=tanφ1=Cosφ2=tanφ2=3Qc=950x(1-325). Teknik olarak idealde gerilim ile akım arasında faz farkı olmaz. Temiz güçtür de diyebiliriz. Motorun enerji alış-verişi sırasında oluşan güçtür. Yani otomatik kompanzasyon çalışırkende.


Her tüketicinin müstakil kompanzasyonu olan tek tek kompanzasyon , grupkompanzasyonu ve merkezi kompanzasyon olmak üzere üç çeşit kompanzasyon uygulamasıvardır. Tek tek kompanzasyonda kondansatörler doğrudan yük çıkışlarına bağlanır. Bu harekete Elektrik Akımı denir. Bağlantı gücü kw tan büyük olan tesisler için reaktif ve kapasitif enerjiyi ölçmek için gerekli düzenek kurulması gerekir.


Sitemizde bulunan bilgiler kullanıcıyı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı bir nitelik. Teknik Paylaşım Platformu, teknik içerikli bilgi ve tecrübelerin paylaşımı için teknik elemanlar tarafından hiçbir maddi çıkar söz konusu olmadan kurulmuştur. COS Q DAİRESİ , kompanzasyon nedir, kompanzasyon hesabı, kompanzasyon nedir ne işe yarar, kompanzasyon sistemleri, kompanzasyon tanımı , kompanzasyon sistemi nedir, kompanzasyon nasıl yapılır, kompanzasyon panosu, cos fi kaç olmalı, kompanzasyon kondansatör hesabı, kompanzasyon hesabı, kompanzasyon hesabı programı, kompanzasyon.


Bilindiği üzere kompanzasyon birkaç şekilde yapılmaktadır. PROBLEMİN TANIMI VE VARILMAK İSTENEN HEDEF. Tanımı ve Görevi : AG şebekelerinde güç katsayısını düzeltmek maksadıyla kullanılan araç ve gereçlerin yerleştirildiği panolardır. Bu panolar, kondansatör bataryalarının ve bunları kontrol etmekle görevli elektronik, elektromanyetik cihazların özel metal korunaklarıdır. Daha büyük voltaj düşüşü varsa, jeneratör ünitelerinin, ekipmanların arızalarına ve beraberinde motorların aşırı ısınmasına neden olur.


Bu koşullar da, hatlardaki ilave reaktif güç, senkron kondanser, alternatör, paralel kondansatörler ve reaktörler gibi reaktif güç kompanzasyon ekipmanları ile sağlanır. Enerji iletim hatlarının ve şebekenin fazladan yüklenmesine neden olan ve kayıplara neden olan reaktif gücün, minimum seviyede tutulması gerekmektedir. Rs plakalar arası yalıtkandaki enerji kaybını sembolize etmektedir. Kondansatör fiyatları kullanıldıkları yere ve işlevine göre değişir.


Kompanizasyon sistemleri ve hesapları, neden kompanizasyon yapılır, kompanzasyon sistem hesaplar. Gerilimle,”I” akımı arasında kalan açının (zaman açısı)kosünüsüne GÜÇ FAKTÖRÜ (COS?) adı verilir. Bazı açıların sinüs ve cosinüs değerleri. Görüleceği gibi açı büyüdükçe Cos?


Reaktif yada kapasitif cezalar, tesislerin kompanzasyon panolarına gerekli bakımın yapılmamasından ve en önemlisi tesis büyüdükçe kompanzasyon panosunun küçük kalmasından dolayı meydana gelmektedir. Kompakt veya yük kesici şalterler kullanılır. KOMPANZASYON SİSTEM HESAPLARI. Gerilimle,I akımı arasında kalan açının (zaman açısı)kosünüsüne GÜÇ FAKTÖRÜ (COSφ) adı verilir. Bu tesisin tane çıkış şalteri, adet kompanzasyon kompakt şalteri bulunduğu görülmektedir.


Kompanzasyon tanımı

Bu kondansatörler oldukça yüksek değerlere sahiptirler ve fiziksel olarak diğer kondansatörlerden daha büyüktür. Görülüyor ki kompanzasyon sayesinde tesiste yeni bir yatırıma gerek kalmadan bu tesisten çekilebilecek gücü arttırmak mümkün olmaktadır. Tanımı ise Cos Q’dir,yani öyle ifade edilmektedir. Endüktif akımı şebeke yerine kondansatörlerden de temin. Tesisin kurulu aktif gücü ise , tesisteki tüm alıcıların (motorlar,aydınlatma elemanları,fırın rezistansları vb ) etiketleri üzerindeki güçler toplanarak belirlenir.


PLC, PC elektronik cihazlar vb. Bu çerçevede kompanzasyon nedir çeşitleri nelerdir sorusu için farklı türü bulunan ve enerji verimliliğini sağlamak için uygun olan belirli parçalarla oluşan bir sistemdir, tanımı yapılabilir. Elektrik şebekesinin reaktif akımdan etkilenmemesi için, işletmelerde enerji kayıplarını ve kalitesiz enerji kullanımını ortadan kaldırmak için reaktif akım olması gereken konumuna geri çekilir veya yok edilir. Kontakt rler nedir Tan m. Aynı anda aynı devre elemanları (kontaktör ve şalter) üzerinden çalışacak motor ve lamba gruplarını kompanze edecek kompanzasyon biçimine, grup kompanzasyonu denir.


Bu kompanzasyonla hatlardaki akım ve gerilim düşümü azalır. Panonun dahilde kullanılması durumunda Poz No: 161. Voltaj ile akım arasında, idealde faz farkı olmaz.


Birinci Tanımı Otomasyon, bir işin insan ile makine arasında paylaşilmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar