25 Ocak 2019 Cuma

Temel topraklama

Temel topraklama kuvvetli akım tesislerinde ve yıldırımdan korunma tesislerinde topraklayıcı olarak uygundur. Temel topraklaması, yapı bağlantı kutusunun arkasındaki elektrik tesisinin yada buna eşdeğer bir tesisin ana bölümüdür. Yapı temeli oluşturulurken, temel içindeki iletken kısımların elektriksel olarak sürekliliğinin gerçekleştirilmesi, bir yandan eş potansiyellemeyi sağlarken, diğer yandan da topraklama direnci olarak ölçüldüğünde uygun değer verirse, TT şebeke için koruma topraklaması, TN şebeke için ise işletme topraklamasını sağlar.


Temel topraklama

Henüz inşaatın başlangıcında, temel aşamasında iken binaların temel topraklamasına başlanması gerekir. Temelde inşaat demirleri arasından döşenen galvaniz iletken ile yapılır. Binaların henüz inşaatın başlangıcında temel aşamasında iken temel topraklamasına başlanması gerekir. Bu iletken belirli aralıklarla inşaat demirlerine bağlanır.


Bu hem maliyeti azaltır, hem de daha güvenli bir ortam sağlar. Bu Ģekilde yapılan topraklamaya temel topraklaması denir. Okuyacağınız bu modülde temel topraklamasının nasıl yapılacağı konusu iĢlenmektedir.


Temel topraklama

Kaz ayağı biçiminde topraklama : Kaz ayağı biçiminde topraklama normal olarak topraklama iletkeni boyu m’lik ve 30×veya 30×mm’lik bakır şeritten ve aşağıda açıklanan şekillerden biri ile yapılır. Madde 1- Bu Yönetmelik esas itibariyle, frekansı 1Hz‘in altındaki alternatif akım (a.a.) ve doğru akım (d.a.) elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama denir. Yapıldığı Yerler ve Kullanılan ElemanlarBunun dışında, temel topraklaması kuvvetli akım tesislerinde ve yıldırıma karşı koruma tesislerinde topraklayıcı olarak uygundur. Merhaba forumda konu gördüm ama tam net cevabı bulamadım.


Temel topraklamada kullanılacak olan galvaniz şeritlerin boyutları, iletkenlerin cinsleri gibi birçok ayrıntı çevre, kullanılacak cihazlar ve en önemlisi hayati tehlikeler açısından büyük önem taşır. Bu ş ekilde yap ı lan topraklamaya temel topraklama denir. Elektrik tesislerinin sağlıklı kurulması, işletilmesi can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir.


Cihazların metal kısımlarının topraklamasında en az kesit olarak kullanabileceğimiz değer ne olmalıdır? Yıldırıma karşı topraklama , düşük gürültülü topraklama ve raylı sistem topraklamaları yine fonksiyon topraklaması başlığı altında değerlendirilebilir. Yani temel olarak çeşit topraklamadan bahsedebiliriz.


Koruma, işletme ve fonksiyon topraklamaları. Sosyal Medyada Bizi Takip Edin ! Toprak Özdirencinin Ölçülmesi. Son noktalar temelin dışına çıkarılmalıdır. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir. Ardından eş potansiyel ve topraklama ölçümlerinin yapılması ve çözüm önerilerinin sunulması izlediğimiz sistem analiz adımlardır.


Eğitim sonunda yapılacak olan sınavlarda puan ve üzerindealan katılımcılara sertifika düzenlenmektedir. TEMEL TOPRAKLAMA KONTROL TUTANAĞI. Temel içine yerleştirilmiş topraklayıcı beton içine gömülerek, toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu topraklama şeridi 2m de bir inşaat temel demir donatısına özel klemenslerle bağlanır.


Bağlantı filizleri çinko kaplı çelikten yapılmış olmalıdır. Puan miktarınız sitemiz üzerindeki konulara ulaşmak için yetersizdir. Puan yükleme seçenekleri için PUAN Yükleme Sayfamızı İnceleyebilirsiniz. Esco, yıldırımdan korunma, topraklama sistemleri.


Firmamızın Yönetim Sistemi ve Ürünleri ISO ve TSE Belgeleri ile tescillenmiştir. Elektrik sistemlerinin kurulması ve işletilmesinde topraklama , öncelikle insan ve yararlı hayvanları tehlikeli akımlardan korunmak için yapılır. Bunun yanında topraklanmanın yapılması ile potansiyel dalgalanmalar ve sekonder devirlerdeki etkilenmeler önlenir.


Binalarımızda beton içerisine yapılan ve bu suretle hava ile teması olmayan topraklamadır. Bu test yönteminde, topraklama çubuğunun etrafına iki pens yerleştirilir ve her bir pens test cihazına bağlanır. Bu sistemlerde canımızı ve malımızı koruyacak, değer verecek çalışmalarını titizlikle yapacak profesyonel ekipler ile çalışmayı tercih etmeliyiz. TT sistemde topraklama direnci hesabı 2. En uygun olanı temel topraklaması yapıp topraklamaları eş potansiyel baraya bağlamaktır. Buna imkan yoksa levha yerine topraklama çubuğu çakılarak yapılabilir.


Temel topraklama

Uluslararası topraklama standartları yönetmeliğe alınmıştır. Kazayağı biçiminde topraklama tesisatı. Levha elektrodu ile topraklama tesisatı. Metal elektrodlarla topraklama tesisatı.


Yer altı su boruları ile topraklama tesisat. Yani yazının temel amacı topraklama hakkında bilgi edinmek isteyen ev sahiplerine bilgi vermek amaçlı hazırlanmıştır. Konumuza başlayacak olursak topraklama işlemi sizlerinde bildiği gibi elektrik alanında hayati bir öneme sahiptir.


En genel tanımıyla açıkladığımız topraklama nedir sorusu cevabını konuya dair temel başlıklarla detaylandıralım. Firmamız topraklama malzemelerimizin yanında temel topraklama ile ilgili olarak galvaniz şerit ve tesisatında kullanılan inşaat demirine bağlantı parçaları, temel donatıya bağlantı parçaları ve galvaniz topraklama kazıklarının da imalatını sorunsuz olarak yapmaktadır. Firmamız bünyesinde topraklama ölçüm rapor,paratoner ölçüm rapor,yüksek gerilim işletme sorumluluğu,elektrik müşavirlik,trafo müşavirlik,trafo işletme sorumluluğu,elektrik işletme sorumluluğu alanlarında faaliyet göstermektedir. Levhanın tek taraflı yüzü en az m² olacaktır.


Tek levhanın direnci, istenilen değerden yüksek olduğunda iki veya daha çok levha paralel kullanılabilir. Yıldırım düşmesi durumunda, işletme gereği gerilim altında bulunan iletkenlere atlamaları geniş ölçüde önlemek ve yıldırım akımını toprağa iletmek için işletme akım devresine ilişkin olmayan iletken bölümlerin topraklanmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar