5 Eylül 2018 Çarşamba

Arduino mesafe sensörü

Arduino mesafe sensörü

Roboturka’dan merhabalar. HC-SRbildiğiniz gibi ses dalgalarıyla mesafe ölçen bir sensör ve uygun şartlarda 5-metreye kadar sağlıklı sonuçlar verebiliyor. Merhaba arkadaşlar şimdi sizlerle düşük bütçeli arduino ile bir proje yapalım.


Buradaki amacımız günümüz araçlarında olan park sensörü mantığını kullanarak hareket edelim. Belli kademelerle yazdığımız kodumuzda yaklaşan cisme göre hem buzzer hem de led aracılığı ile yaklaşan mesafeyi algılamaya çalışacağız. Yeni nesil araçların sahip olduğu teknolojilerden biriside alarmlı park sensörüdür. Biz de bu projemizde HC-SRmesafe sensörü ve buzzer ile kendi aracımız için belli mesafelerde belli frekans ve tempoda ses çıkaran bir cihaz tasarlayacağız. Sharp kızılötesi mesafe sensörünün arduino ya bağlantısı oldukça basittir.


Geçilen her zorluk bizi bir adım daha güçlendirir #128578; Yorum yaparak, beğenerek ya da kanalımıza abone olarak bizi destekleyebilirsiniz, iyi. TL En uygun fiyat ile şimdi satın al. Trig pininden yayılan sinyal 2cm ile 400cm arasındaki bir alanda bulunan bir hisme çarpıp geri döner ve Echo pini tarafından algılanır. Hc-Srultrasonik mesafe sensörü nasıl kullanılır ? Bu arduino projesinde delay süreleri olsun hatalar olsun bizi biraz uğraştırdı ama olsun. HC-SROuzaklık sensörü , engeli algılamak için ultrasonik ses dalgalarını kullanır.


Sinyalin vericiden çıkıp, alıcıya ulaşması için geçen süreye göre engele olan mesafe hesaplanır. Bu yüzden şemayı da paylaşıyorum. Ben yaklaşık 5-cm^lik bir yüzeye sahip bir cismin uzaklığını ölçmek istiyorum. Ancak ultrasonic sensörde iyi bi ölçüm alamadım.


HC-SRile yaptığımız LED bar ile mesafe gösterme projemize buradan ulaşabilirsiniz! Fiyatının uygun olması, kolay kullanılabilir olması ve menzilinin uzun olması sebebiyle oldukça sık tercih edilmektedir. Bunun için mesafe sensörü kullandık. Tek başına bir ultrasonic mesafe sensörünü kullanmak oldukça basittir fakat ve üzerinde ultrasonic sensörü birarada kullandığımızda ve aynı anda birden çok ultrasonic mesafe sensöründen değer okumak istediğimizde her zaman doğru değeri alamıyoruz.


LMsensörü ve pinlerinin ne için kullanıldığı gösterilmekte. Bu derste ultrasonik mesafe sensörünün kullanımı analatılmıştır. Bu konuda Ultrasonic mesafe sensörü ve 16×Lcd‘ yi beraber kullanımına değineceğiz.


Yapacağımız işlem mesafe sensöründen okuduğumuz değerleri Lcd ekrana “cm” ve “inc” cinsinden yazdırmak olacak. Kullanacağımız blokları tanıyacağız. Genellikle araçlarda park sensörü olarak kullanılan ve aracın arka tarafında bir cisme yaklaşıp yaklaşmadığımızı ölçmek için kullanılan sensörlerdir.


Arduino mesafe sensörü

Mesafedeki değişimi gözlemleyeceğiz. Trig pinini nolu pine echo pinini nolu arduino pinine bağlayalım. Kodlarımızda kolaylık olması açısından pinlerimizi trig ve echo olarak sabitleyebiliriz.


Daha sonra trig pininden bir sinyal gönderip geri kapatalım. Open-source electronic prototyping platform enabling users to create interactive electronic objects. Bundan dolayı sensörü çok çeşitli uygulamarlda sorunsuz kullanabilmemiz mümkündür. Biraz daha mbot benzeri güzel durmasını istediğiniz bir proje için ultrasonik mesafe sensörü hc-srkullanabilirsiniz. Ayrıca robotlarda da sıkça kullanımlaktadır.


Arduino mesafe sensörü

Ses kaynağının biri verici diğeri alıcı olarak kullanılır. Ses dalgasının karşısına bir engel çıkarsa ses dalgalarının bir kısmı geri yansır. Hızımızı alamayıp ertesi gün PARK SENSÖRÜ yapmışız. HC-SRsensörüde bu kurala dayanan bir mesafe ölçüm aparatıdır.


Aynı zamanda fritzing i keşfettik :) Buyurun size Şema, Resimler ve kod :) Şemayı elimdeki 16xlcd yi breadborda taktığım pinlere göre yaptım. Bu videoda arduino ile yine basit ve zevkli bir proje yaptık, üstelik geliştirmeye de çok müsait. Devremizde kullanacağımız HC-SRultrasonik mesafe sensörü ile kodlarken belirteceğimiz mesafelere göre buzzer ötecek ve tıpkı arabalardaki park sensörü gibi mesafeye göre ses verecektir. TL 57TL KDV Hariç: 72TL. Alışveriş listeme kaydet.


Stoğumuzdan aynı gün gönderim. Hc-srultrasonik mesafe sensörü çalışma prensibi. Ultrasonik mesafe sensörü , doğada bir çok hayvanın yönünü bulmak veya avını tespit etmek amacıyla kullandığı ultrasonik ses sensörlerini kullanır. Bu kod sayesinde mesafe sensörümüz cm’ye kadar uzaklıktaki engelleri algıladığında, cismin uzaklığına göre artan sıklıklarla bipleyen bir park sensörü yapmış olacağız. Gelin şimdi yapımına geçelim.


Bu projede HC-SRultrasonik sensör kullanarak mesafe ölçümü yapacağız. Bilindiği gibi yarasaların gözleri yoktur. Sensör kit olarak satılmakta.


C’de °C hassasiyete sahip olan bu sensörü , Arduino ’muzun analog girişinden bağlayarak sıcaklık ölçümü yapıla bilinmektedir. Bu sensörde VCC, GND pinlerine ek olarak trig pin (output) ve echo pin (input) bulunmaktadır. Sizde Ultrasonik sensör kullanarak kendi park sensörünüzü yapabilir ve bununla birlikte LDR (Light Depented Resistance) kullanarak uzunları otomatik kapatıp kısa farları yaktırabilirsiniz.


Ultrasonik ses dalgaları kHz ile 5kHz arasında frekanslara sahip ses dalgalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar