Küçük step motorları sürücü kartı olmadan kullanabiliriz ancak daha fazla adım sayısına sahip Nemagibi step motorları kullanmamız mümkün değil. Bu dersteki anlatım fırçalı tipte DC motolar ile kullanılabilir. Step motorun çekeceği akımı kontrol kartından çekemeyiz. Fırçasız DC motor kontrolü için bir motor sürücüye (ESC) ihtiyacınız olacaktır.
Bu yazımızda arduino projelerinde en çok kullanılan motor çeşidi olan servo motorların arduinoya bağlantısını ve arduino kodlarını inceleyeceğiz. Bu kütüphaneden kullandığımız bazı fonksiyonlara değineceğim. Step Motorlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi buradan bulabilirsiniz. Bende yavaştan yavaştan robot yapımına geçiceğim için parça parça anlatıcam herşeyi ve herşey öğrenildiğince çok güzel örnek projeler yapıcaz.
Arduino Bluetooth İle Motor Kontrolü. Bu gün sadece motorun yön kontrolünden bahsedicem. Bende zaman ayarlı olarak motorun çalıştırabileceğimizi söyledim.
Bu uygulamayı zaman rölesi, sıvı seviye kontrol rölesi, zaman saati gibi kompenentler ile de yapabilirsiniz. Bugünkü arduino dersinde potansiyometre ile bir servo motorun açı kontrolünü gerçekleştireceğiz. Dc motorlar elektrik sinyali uygulandığında milini belirli devirde döndüren standart elektrik motorları olarak karşımıza çıkan motor çeşididir. Merhaba arkadaşlar arduino ile çılgın projelerde biraz aradan sonra ilerlemeye devam ediyoruz.
Joystick İle servo motor kontrol robotlarda en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesi hem kullanım kolaylığı hemde ucuz olması tercih sebebidir. Daha yeni dijital kontrol sistemlerine göre mekanik hassasiyeti olduğundan kullanımda ergonomi ön plandadır. Bu projemizde de tane servo motorun bir Joystick ile kontrolü nasıl olur bundan bahsedeceğiz. Uygulama gayet basit olup PWM kullanımı ile belirli bir dijital pinimizden güç çıkışı sağlayarak , transistör yardımı ile motorumuzu sürmüş olacağız. Servo motorlar PWM kullanıyor demiştik.
Sweep by BARRAGAN This example code is in the public domain. L2entegresi ile step motor sürebileceğiniz gibi dc motorda sürebilirsiniz. ServoMotor, herhangi bir mekanizmanın işleyişini hatayı algılayarak yan bir geri besleme düzeneğinin yardımıyla denetleyen ve hatayı gideren otomatik aygıttır. Robot teknolojisinde en çok kullanılan motor çeşididir. Alt tarafta çizdiğimiz devre şemasına bakarak devremizi breadboard’umuza kuralım.
Bu şemada dikkat edilmesi gereken şey micro servolar için uygun olmasıdır. Eger büyük torklu servolar kullanacaksanız ek güç kaynağı bağlamanız gerekmektedir. Yazacağımız kod ile , motoru yavaştan hızlıya doğru saniye hareket ettirip sonra tekrar yavaşça durduracağız. Bu saniye içerisinde motorun ucuna bağladığımız ip ile beşiği çekip bırakmış olacağız.
Motoru tetikleyecek olan ise analog-0’daki ses sensörüdür. L293D Tümdevresi ile Motor Kontrolü. L298N motor sürücü kartı ile arduino kullanarak motor kontrolü gerçekleştirebilirsiniz. Biz burada L298n Dual H köprülü Dc step motor sürücüsünü kullandık.
Motor sürücüler motorları kontrol etmemizi sağlayan elektronik kartlardır. Kullandığım dc motor çekirdeksiz volt ile çalışan bir motor. Aşağıdaki kodlar analog dan gelen değeri servo motoru bağlamış olduğumuz 9. Bir önce ki yazı için tıklayınız. Bitirme projesi olarak arduino ile pid motor kontrolü yapmamızı istedi hoca. Kodu direkt olarak servo kütüphanesini kullanarak yazdım gayet basit bir servo kontrol kodu ile fırçasız motorumuzu esc üzerinden kontrol edebileceğiz.
Merhaba, bahsettiğiniz işlemi arduino ile yapmak son derece kolaydır. Bu fonksiyona parametre olarak verdiğiniz değeri değişken ile butona her basmanızda değiştirebilirsiniz. Merhaba röle yardımı ile swich motor kontrolü yapmaya çalışıyorum.
Elektrik git gellerinde röleye elektrik verip kesiyor. Kahverengi kablo ise arduinonun gnd pinine bağlanır. Turuncu olan kablo servo motorun kontrolünü sağlayacağımız kablodur. Bu kabloyu arduinonun dijital.
Joystick ile servo motor kontrolü için yukarıdaki arduino bağlantı şemasını oluşturmalıyız. Motor kontrolü için , H köprüsü veya benzer devrelere gerek duymadan motor shield kullanabiliriz. Böylelikle , herhangi bir devre kurmaksızın , motorumuza hız ve yön kontrolü yapabiliriz. Bu basit ve kısa videoda potansiyometre ile bir RC servo motorun açı değerlerini kontrol ettik. Merhabalar, Makina Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim robot kol projesi için encoderli Dc motor aldık ve bunu arduino mega ve motor shield ile kontrol etmek istiyoruz.
A ayrı DC motor veya 0. A ayrı step motor sürülebilir. Geri beslemeye ihtiyaç duymadan hızlı ve kontrollü bir şekilde hata vermeden çalışmaktadırlar. L ve ON ışığı yanıyor motor bağlantısını yaptığımda ikiside sönüyor.
Bu yüzden DC motorlar , motor sürücülerle kullanılmalıdır. Bildiğiniz üzere çoğu mikrodenetleyiciler analog sinyal üretemez. PWM çıkış sinyali almayı öğrendiğimize göre şimdi bir potansiytometre ile DC motor hız kontrolü yapalım.
Bunu için aşağıdaki kodlar kullanılmıştır. Bunun yanı sıra özellikle kontrol için ihtiyaç olan kare dalga üretimi de gerçekleşiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.