21 Haziran 2016 Salı

Kompanzasyon elemanları

Kompanzasyon elemanları

Deşarj dirençleri, Otomatik ve sabit kompanzasyon , SABİT ve OTOMATİK KOMPANZOSYANDA KULLANILACAK MALZEMENİN SEÇİM CETVELİ, Ana besleme hattı devre elemanları , Normal akım, Bıçaklı şalter, Sabit ve otomatik, kompanzasyon kademe hesabı,. Kompanzasyon pano devre elemanları seçim tablosu. W otomatlar kısadevre kesme kapasiteleri küçük olduğundan kullanımı riskli. Besleme transformatörü, kumanda, kontrol ve koruma elemanları daha küçük değerlerde seçilir.


Kompanzasyon elemanları

Kayıplar ve gerilim düşümü azalır. Böylelikle besleme transformatörü ile tesis kapasitesi yükselerek daha iyi performans sağlar. Grup kompanzasyon , bir tesiste birden fazla tüketicinin (su motoru, aydınlatma gibi) birlikte bulunduğu, ayrı ayrı münferit kompanze edilmek yerine, birlikte kompanzasyonunun sağlandığı yapıya denir. Bu tür kompanzasyon tesis ya da panosunda, kondansatörlerin özel anahtarla ve gerekli miktarda şebekeye bağlanmaları gereklidir.


Bu haftaki yazımızda halk arasında kimi zaman kompanizasyon ya da kompansasyon gibi farklı şekillerde telaffuz edilen ancak doğru yazımı ve telaffuzu “ KOMPANZASYON PANOSU” olan bu panonun elamanlarının neler olduğunu ve hangi doğrultularda kompanzasyon işlemi için kullanıldığını birlikte inceleyeceğiz. Elektrik Malzemeleri Sanal Mağazası. Bu makale karar veren veya projelendirme yapan kişilerin hangi anahtarlama tipinin ilgili tesis için doğru olduğuna karar vermesine yardımcı olma amaçlı kaleme alınmıştır.


W gücündeki bir tesisin ilk cos’si 0. Pano Tasarım Ve Montajı Dersi Megep Modülleri. PANO TASARIM VE MONTAJI Bu ders panonun montaja hazırlanması ve montajı, kumanda devre kontrol ve koruyucu elemanları , ölçüm ve kompanzasyon cihazları, baraların güç ve kumanda kablolarının montajı ve pano testleri ile ilgili bilgilerin verildiği derstir. Ray sistemi bulunan pano üzerindeki elektrik şebeke ve devre sistemine uygun tüm öğelerin yerleri, önceden belirlenerek uygulanmalıdır. Tesisimizin aktif gücü KW Cos φ= 0. V aralığı için kvar değeri olan kompanzasyon kontaktörü 5– 550V için 26kvar değerine kadar kullanılabilir. Bu yaptığımız örnek uygulama başta belirttiğim birinci seçeneğe örnektir.


Statik kompanzasyon olarak adlandırılmaktadır. Filtreli kompanzasyon sistemi, kompanzasyon sistemini, şebekedeki gerilimindeki bozulmalardan ve harmonik rezonansdan korumak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu sayede daha küçük kısa devre akımına sahip devre elemanları kullanılarak oluşturulan sistemin ucuza mal edilmesi sağlanır. Kontaktörlerin temel yapı elemanları kontaklarıdır.


Reaktif güç ihtiyacının anlık olarak. Isınan kararmış ya da rengi değişmiş devre elemanları , şişmiş, sönmüş yada sızıntı yapmış kondansatörler , arızanın oluşması için en elverişli koşullardır. SVC sistemleri denildiğinde akla gelen ilk teknolojiler, Tristör Kontrollü Reaktör (TCR) ve Tristör Anahtarlamalı Kapasitör (TSC) sistemleridir. Temas etmeden kontakları açabilen anahtarlama elemanları da mıknatıs kullanılarak imal ediliriler ve manyetik tiptedirler. Tesislerde tek tek olarak kompanze etmektense, aynı anda ve aynı devre elemanları (kontaktör ve şalter) ana pano üstünden çalışacak motor ve lamba gruplarını kompanze.


Bu tür yüklerin bulunduğu işletmelerde reaktif güç ihtiyacını karşılamak ve reaktif oranları istenilen sınırlarda tutabilmek için şönt reaktörlere ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla doğru bir kompanzasyon için kondansatörlerle. Bu noktada ise güç kavramından bahsedecek olursak;. Topraklama Ölçüm Raporu topraklama. Motor Yolverme ve Koruma Elemanları.


Sigortalı Yük Ayırıcıları. HABER RÖPORTAJ TEKNİK KÜTÜPHANE SEKTÖR REHBER. Ani yük değişimlerinde anahtarlama elemanları (tristör vs.) kullanılarak devreye girmesi gereken kondansatör çok hızlı ve kısa bir sürede yük değişiminde kompanzasyonu sağlar. Kapasitans değerinin azaldığını anlamak için sistemin.


Son yıllar da geliĢmekte olan teknolojiye bağlı olarak güç elektroniği elemanları büyük güçlerde ihmal edilebilmektedir. Ayrıca kontrol elemanlarının performansında dahi büyük geliĢmeler görülmektedir. TCR kademelerine müdahale istenen kompanzasyon hedefini sağlamak için senkron şekilde yürütülür. Bu modda röle hem kondansatör hem de reaktörleri birlikte ayarlar. Akım trafoların biraz üstünde ise buton girişleri ve diğer yardımcı devre elemanları.


Tesislerin şebekelerinden faydalanan lamba, motor gibi elemanları aktif gücün yanı sıra reaktif güç tüketimine de yol açarlar. Harcanan reaktif güç hiçbir şekilde kullanılamaz. Buna rağmen tesisatta ekstra yüke sebep olur ve enerji maliyetlerinde kendisini gösterir. Bu kontrol işlemi de kompanzasyon sistemi panoları ile.


Bu anahtarlama elemanları tam sinüsoidal şebeke formunu bozmaktadır. Eğitim seti üzerinde doğrudan kompanzasyon ile ilgili deneyler yapılabileceği gibi set elemanları kullanılarak elektriksel teorileri açıklayacak deneyler ve uygulamalar yapılabilmektedir. Bazı deneyler aşağıda belirtilmektedir. Pasif devre elemanları , tek elementten imal edilen, görevini yaparken herhangi bir enerjiye (voltaja) ihtiyaç duymayan elemanlardır. Kondansatör mantığı iki iletken arasına bir yalıtkandır.


Kompanzasyon elemanları

Bu tesisin tane çıkış şalteri, adet kompanzasyon kompakt şalteri bulunduğu görülmektedir. Programı bitiren bireyler, kompanzasyon ve elektrik panosu imalatında çalışabilirler. Gerilim altında olup olmamasına bağlı olmaksızın bir hava hattının mesnet noktaları arasındaki çıplak ya da yalıtılmış örgülü ya da tek tellerdir. Ana Beslenme Hattı Devre Elemanları. Bir kat astar iki kat fırın boya ile boyanırlar.


Son iki kat boyası genellikle gri renkte olur. Aşağıda bu konu ile ilgili yanlış ve doğru pano örnekleri sunulmaktadır. Volt DC gerilim varsa sinüsün anlık 1V olduğu anda yarı iletken anahtarlama elemanları iletime geçerek kondansatör devreye alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar