24 Temmuz 2017 Pazartesi

Transistörlü devreler

Transistörlü devreler

Tek led yerine birçok led kullanmak isterseniz 2. NPN transistörün kollektör akımına dikkat etmelisiniz. Yazı için kullandığım resim yazıya çok uygun :) oldu direnç adamla. Röleler elektro mekanik devre elemanlarıdır.


Elektroniğin yanısıra elektrikçiler tarafından da çok kullanılan bir elemandır. Düşük bir gerilim ve akım kullanarak daha yüksek bir gerilim ve akımın kontrol etdilmesini kolaylaştırır. Ayrıca elektriksel yalıtım sağlar. DC şartlarda transistörlü devreler genellikle sabit özellik gösterirler.


Halbuki transistörler aynı zamanda AC sinyalleri yükseltmek için de kullanılırlar. Bu yazıda transistörlü bir devrede AC sinyallerin etkilerini, nasıl yükseltme yaptığını ve DC ile AC sinyallerin birbirlerinden nasıl ayrıldığını anlatacağım. Platinli elektronik ateşleme sistemi: Şekil 1. PNP transistörünün beyz ucuna eksi (-) sinyal gideceğinden bu eleman iletime geçer. Bu ay transistörlü bir devrede AC sinyallerin etkilerini nasıl yükseltme yaptığını ve DC ile AC sinyallerin birbirlerinden nasıl ayrıldığını anlatacağım.


Transistörlü devreler

Bu tip devrelerde transistör alıcıya seri bağlıdır. USB Paket içindeki ADIM ADIM USB makalesinde Ana devre şeması verilmişti. Transistörlü Şönt (Paralel ) Regülatörler. Bu devreye aşağıda vermiş olduğum devreyi ilave etmeniz yeterli.


Bu program’ı ilk çalıştırdığınızda eğer USB Cihaz PC’nize bağlı değilse,. Yükselteç, mikrofon, teyp kafasý vb. Ses sinyallerini yükselten devreler , önyükselteç, sürücü, güç katý gibi devrelerden oluþur. Yukarıdaki şekilde verilen devreye uygulanan giriş gerilimi yükselince çıkış da yükselir.


Transistörlü devreler

Devrenin kazancını Rve Rbelirlemektedir. Devre çizimleri PROTEUS kullanılarak yapılmıştır. Bu devre ise transistörlü yükselteç devreleri arasında en çok kullanılan devredir.


Elektronik devreler ve robot el yapımı olup gerekli resim ve dökümanlar verilecektir. Bu devrede AC giriş kısmına uygulanan AC sinyal 180° faz farkı olarak yükseltilmiş olarak elde edilir. Bu devrede transistörün anahtarlama elemanı olarak kullanılması sağlanmıştır. Piyasadan bulacağınız en ucuz telefon ile bu işi yapabilirsiniz Bu devre ile bir cep telefonunundan özel … Bir cevap yazın Cevabı iptal et Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Bu duruma göre devrenin AC eşdeğer devresi oluşturularak analiz işlemi yapılır.


Bir önceki Elektronik Nedir yazımızda aktif ve pasif devre elemanlarının bazılarından bahsederken, aktif devre elemanlarına örnek olarak transistörü göstermiştik. Tüketiciye sunulan ilk transistörlü radyo olan Regency TR- Texas Instruments ve Industrial Development Engineering Associates, I. LÇÜ ALETLERİ Elektriksel büyüklükleri ölçmek için kullanılan cihazlara “Elektriksel Ölçü Aletleri” denir. Aşağıdaki şekilde transistörlü bir schmitt tetikleme devresi gösterilmektedir.


Akım ölçen “Ampermetre” ,. Devreye enerji verildiğinde kondansatörlerin şarj olma durumuna göre iki kondansatörden biri diğerine göre daha erken şarj olur. Bunun nedeni kondansatörlerin yapılarından kaynaklamnaktadır. Ama nasılki bütün ses entegrelerine soğutucu takıyorsak transistörlü amplilere de takıyoruz.


Transistörlü devreler

Hiç bir gemi sizi çok uzaklara götüremez, bir kitap kadar. Ara sıra devrenin enerjisi kesilmeli, yumuşak bir fırça ile aspiratör tozları temizlenmelidir. Tozlar kesinlikle elektrik süpürgesiyle temizlenmemelidir. Bu durumda başka devrelerin de tozlanmasına sebep olur. Devre yanlızca bir kalem pil ile çalıştırılabilir.


Kulaklıkları takınca devre çalışmaya başlar. Ferrit çubuk üzerine 1tur kadar sararak şemadaki bobin elde edilir. Bu yazımızda transistörlü devrelerin bayaslanması ve bayaslama tekniklerini inceleyeceğim.


O zaman elimizde yeterli bilgi olduğu zaman transistörlü bir devrenin her türlü DC değerlerini hesaplayabiliriz şeklinde düşünebiliriz. Benim transistörlü flip flop yapmam gerekiyor. Bana bu projenin tanıtımını,amacını,sistemin blog.


Eğer sağ sol çevirme rölelerini doğrudan 12vdc ile beslemiyoranız görselin sol altındaki transistörlü röle devresi ile mcu nun iki çıkışını motor sol sağ döndürme için kullanabilirsiniz. Lm317T ile verdiğimiz flaşör devresinden sonra bugün transistörlü flaşör devresini veriyoruz. Devre üzerinde belirtilen elemanlar kullanarak denenmiştir. Devredeki pot 4k ile led diyot flaşör ( yanıp sönme ) hızını ayarlayabilirsiniz. Ledlerin yanıp sönme süreleri kondansatörlerin degerlerini degiştirerek gerçekleştirilebilir.


Pozif ve negatif yani kırmızı ve siyah uçlar yer değiştirilir. Eğer transistör açık devre olmuş ise doğru polarma olur fakat pil gerilimine yakın bir değer alınır ise ter polarma olmuştur. Bazı gelişmiş ölçü aletleri bu durumu OL yani Over Load veya Or yani over range gibi.


Bugün paylaşacağımız elektronik devre daha önce paylaştığımız elektronik devrenin bir üst modeli diyebiliriz. Bu devre sayesinde 0-ileri- geri sayım işlemini yapabiliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar