12 Temmuz 2017 Çarşamba

Transistörün görevi

Transistörün görevi

Birleşme sırasına göre NPN veya PNP tipi transistör oluşur. N tipi madde arasındaki beyz tabakası elektron geçişini kontrol etme görevi yapmaktadır. AC sinyalin girişinde bulunan kapasitör, transistörün bazına DC sinyalin gitmesini engellerken, hoparlörden hemen önce transistörün kolektör ucuna bağlı olan çıkıştaki kapasitör de, devredeki yükümüz yani hoparlörümüze DC sinyalin iletimini engellemek amacıyla bulunmaktadır. BİPOLAR JONKSİYON TRANSİSTÖRÜN ÇALIŞMASI. Ancak bu cihazın üretimi ise transistörün icadından yıl sonra oldu.


Beyz polarmasi ile kollektör – emiter arasi akim kontrolü yapilir. Bu görevi ile bir anahtar gibi çalışır. Akımı yükseltmek için kullanıldığında ise bir akım yükselteci görevi görür. Bu işte aynı mantıkla yapılır.


Base ucuna ufak gerilim uygulanır ve emiter , kollektör arasında yüksek akım akmasını sağlar ve zayıf akım yükseltilmiş olur. En çok kullanilan yari iletken devre elemanidir ve devrelerde bir anahtar görevi görür. Avometrenin bir probunu transistörün bir bacağında sabit tutarken. Sadece birinde elektronlar, diðerinde ise oyuklar görev yaparak akým geçiþini saðlamaktadýr.


P ve N tipi iki yarý iletken birleþtirilince, ilk anda, birleþim bölgesinde bir elektron-oyuk hareketi baþlar. Transistör eklemlerinde oluþan gerilim setleri Þekil 4. Anahtarlama Görevi -Karınlıkta Çalışan Lamba Kendin. Ancak emiter dogrudan saseye bagli olmadigi için beyze -7V uygulamak yetmez.


NPN transistörün kullanım şekillerinden biri olan, anahtar görevini anlattım. Devrede nasıl kullanılır. Burada işin temelinde yine transistörlerin üstlendiği anahtarlama elemanı görevi yatmaktadır.


Bilgisayarda “0” ve “1”lerin kapladıkları alana bit adı verilir. BJT içinde hem çoğunluk taşıyıcıları, hem de azınlık taşıyıcıları görev yapar. Bundan dolayı bipolar (çift kutuplu) sözcüğü kullanılır. Bir yarı iletken germanyum ve silikon gibi bir malzemeden oluşmaktadır.


Bir transistör, her biri bir akım taşıyabilen üç katlı bir yarı iletken malzemeden oluşur. Burada transistörün asıl görevi devrenin girişine göre bir akım darbe serisi üretmek ve rezonans devresi üzerinden akmasını sağlamaktır. Ayrıca yüke gücü aktarmak için de bir bağlantı trafosu kullanılabilir. Eğer kazanç çok fazla olursa devre kararlı olmayabilir ve çıkış sinyali kırpılabilir.


Transistörün görevi

Baz-emiter arasına doğru gerilim (polarma) emiter-kollektör arasına da ters gerilim uygulanır. Basitçe tanımlamak gerekirse, elektronik devrelerde anahtarlama görevi yapan yarı iletken devre elemanlarına transistör denir. Akım kazancı, transistörün bağlantı şekline göre farklı isimler alır. Uygulanan bu gerilimler, transistörün içinde şu olayları meydana getirir.


BC3iletimde doyumda kullanırsınız ve bu transistor üzerindeki gerilim minimum olur ve anahtar görevi yapar. Lamba antene bağlanınca, radyo dalgalarını algıladı ve sinyal kalitesi de iyiydi. Elektroniğin her alanında kullanılmaktadır.


Bu yazıda Arduino’dan PWM sinyali alarak basit bir DC motoru nasıl kontrol edebileceğimizi göstereceğim. Bu güç transistörüne burada oldukça da büyük görev düştüğünden,bu anahtarlama sonunda en fazla yıpranarak belirli. Bu çalışma şeklinde, transistör kesikli çalışan bir yükselteç olarak görev yapmıştır.


Genel işlevleri ise girişine uygulanan elektrik sinyalini yükseltmek, güçlendirmek veya elektrik anahtarı görevi görmek. Dolayısıyla şematik çizim üzerinden transistörün NPN mi PNP mi olduğunu bu. ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER 3. Bir elektron tüpünün yapabildiği bütün işlemleri gecikmesiz olarak yapar. Bazı modellerinin bir kibrit başından daha küçük olduğu bu transistörlerin hacmi ve. Bipolar Jonksiyon transistörün yapısı BJT transistörler katkılandırılmış P ve N tipi malzeme.


Transistörün görevi

NPN tipi transistörlerin yapısı iki N tipi yarı iletken madde arasına ince bir katman halinde yerleştirilmiş P tipi yarı iletken beyz maddesinden oluşmaktadır. Bir de motorlar elle çevrildiğinde enerji üretir, yani dinamo görevi görür. O da devreye ters akım verir. Bu diyot o ters akımı da sönümler.


Diyotun bu devredeki mantığı budur. Burada ft transistörün kesim frekansı olup örnek olarak 100MHz alalım. AV = gerilim kazancıdır. Gp = log AV Gp = dB güç kazancı bulunur. Burada eksi kalan taraf sadece transistörün soğutucu hesaplamalarıdır.


Transistörün görevi

AMAÇ: Birleşim yüzeyli transistörün ve ayrı ayrı birleşim yüzeylerinin çalışmasının incelenmesi ve karşılaştırılması. Rdirencinin görevi nedir ? Herhangi bir kontrolcüye gerek duymadan, transistörün tetiklemesiyle çalışan basit bir LDR devresi yapmak mümkündür. Aşağıdaki devre şemasını paylaştığım devrede, LDR bir ışık sensörü görevi görmektedir.


Base(Temel):Orta yarı iletken bölgesine takılır. Bu bölge, kollektör-yayıcı devresi boyunca akmasına izin verilir ne kadar akım belirleyen ağ geçidi denetleyicisi olarak görev yapmaktadır. Gerilim tabanına tatbik edildiği zaman, bir akım sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar