13 Mart 2017 Pazartesi

Akım transformatörü

Sargılar elektriksel olarak birbirlerinden ve nüveden izole edilmişlerdir. Bir akım transformatörü etiketinde şunlar bulunur: Çalışma sınıfı, akım transformatörlerinin hassasiyetlerini belirler, ölçme için 1-2-5-1-3- koruma için 5P-10P gruplarıkullanılır. Değişik primer değerlerine karşılık, standart sekonder değerler elde edilir. Bu test, akım transformatörü olağan çalışma koşulla rında çalıştırılırken yapılır.


Test esnasında çevre sıcaklığı 10° 30° C arasında ol malıdır. Aynı akım transformatörü ile birkaç ölçü aleti kullanılabilir. Eğer ölçülecek primer akım çok küçük ve pencere tipi akım transformatörü kullanılacak ise, primer iletken pencere içerisinden birkaç kez geçirilerek, hassas ölçümler yapabilecek bir sargılı tip akım transformatörü üretilmektedir. Genellikle akım trafoları ile ampermetre gibi ölçü aletleriyle beraber kullanılırlar. Alternatif akım devrelerinde ölçülmesi gereken gerilim, 6volttan büyük olduğu zaman, böyle devrelerin kontrolünde kullanılan ölçü aletlerinin (voltmetre, wattmetre ve sayaç gibi).


Gerilim transformatörü şu kısımlardan oluşur. Esas olarak transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi bir devreden diğer devreye geçirirler. Fakat akım transformatörleri sekonderi kısa devre çalışan ve sekonder çıkış akımı belirli oranda (ölçme ve koruma röleleri için) sınırlandırılmış özel bir trafodur.


Akım transformatörü

Aşağıdaki şekilde akım transformatörünün prensibi verilmiştir. GENERATÖR BUSHING AKIM TRANSFORMATÖRÜ. Generatör bushing akım transformatörleri (GIS) ölçü ve koruma amaçlı olarak yüksek generatör akımlarının ölçülmesi amacı için kullanılırlar. Koruma ve ölçü olarak iki grupta sınıflandırılır.


EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI Ortam:Atölye ve laboratuvar. Doğru akım ve alternatif akım devrelerinde akım yönleri Şekil 1. Sekonder sargının kesmesi ile sekonder sargıda döngüsel bir akım meydana gelir. Kaçak akım algılama rölesi. Elektrik devresine seri olarak bağlanır.


Akım transformatörü

Bunların başında, toroid rölenin. Eşitlik durumu sistemdeki akımların bir birlerine ters olduğu durumlarda sağlanır. Bu durumda açma bobini akımsız kalır. Bu montaj yönüne her zaman uyulmalıdır, özellikle üç fazlı sistemlerde, akım ve gerilim arasındaki veya diğer fazlar arasındaki faz kaymalarını ters çevirebilir. Rölelerin ve ölçü aletlerinin yüksek gerilim sisteminden yalıtımını da sağlar.


REOTURKEY ELEKTRONIK San. Bir toroidal ölçüm transformatörü içerisinden geçirilen faz ve nötr iletkenleri eğer sistemde bir kaçak yok ise eşit miktarlı ve zıt yönlü akım taşıyacakları için, ölçüm transformatörü içerisinden geçen toplam akım değeri sıfır olacağından ölçüm transformatörü üzerinde herhangi bir manyetik akı oluşmaz. Türkçe online sözlük Tureng. Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme. Genel olarak transformatörler bir elektrik devresinde voltaj veya akımı indirmek veya yükseltmek için kullanılır.


Aşırı akım röleleri korudukları devrenin faz akımlarını yada fazların akımlarının toplamından beslenirler. Bir aşırı akım rölesinin, akım transformatörü üzerinden beslenmesi Şekil 18’de gösterilmiştir. Laboratuvarda başta güç ve enerji ölçüm cihazları, elektrik sayacı, ölçü akım ve gerilim transformatörü olmak üzere, geniş bir yelpazede kalibrasyon hizmeti verilmektedir. Kesici, ayırıcı, yük ayırıcısı, akım transformatörü , gerilim transformatörü gibi cihazların şaseleri. Hücrenin bölmeleri toprak iletkeni vasıtası ile bir birlerine bağlanırlar.


Bütün bu bağlantıların birleştiği ana toprak barası ise, hücrelerin ön tarafındadır. Bağlantının sallanmayacak şekilde olmasına dikkat ediniz. Eğer bara tipi bir akım transformatörü kullanıyorsanız barayı sıkıştıracak elemanları takmayı unutmayınız. Primer bağlantılarını yapınız. AKIM ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ Motor : In=2A, yol alma akımı In, Ismax = 8In (korumada set değer) Eğer akım tr.


Akım transformatörü

Faz ve nötr arasındaki farkı hesaplayan ölçüm transformatörü yardımıyla faz hattından geçen akım miktarı ile nötr hattından geçen akım miktarı arasındaki fark hesaplanır. Umumiyetle akım transformator sekonderleri amperliktir. Devreye seri olarak bağlanır.


Not: Cihazların akım transformatörü ile beslenmesi durumunda, cihazların özellikle kısa. Bu fark rölenin koruma amper değerini aştığında röle içindeki sigortayı attırarak. EMEK, Ankara şehir merkezine km. Transformatörü Kuru Tip 45.


Tek bir akım transformatörü ile birden fazla ölçüm aleti kullanılabilir. Koruma devreleri için, sınıfı, sayaçlarda ve sınıfı, ölçü cihazlarında ise sınıfı akım transformatörleri tercih edilir. MADDE – (1) Bakanlık veya il müdürlüğünün gördüğü lüzum veya yazılı ihbar üzerine, akım ve gerilim ölçü transformatörlerinin bulunduğu yerde yapılan muayenedir. Bu muayenede akım ve gerilim ölçü transformatörü kullanıcısına haber verilmez. This video is unavailable.


Aşırı Akım – Topraklama Arıza Rölesi, Diferansiyel Rölesi, Mesafe Koruma Rölesi, Düşük. Potansiyel transformatörlerde primer birkaç sargısı olabilir, ancak akım transformatöründe birincil olarak bir tur vardır. Aynı hatta ölçüm yapmak için üç fazlı güç iletiminde üç akım transformatörü kullanılmalıdır, bununla birlikte sadece tek bir potansiyel transformatör yeterlidir. Normal çalışma şartlarında akım transformatörü dengededir.


Topraklama transformatörleri, topraklanmamış üç fazlı güç sistemlerinde yapay nötr noktası oluşturmak için tasarlanmıştır. Faz-toprak arızalarında, arıza akımını ve geçici aşırı voltajı sınırlamak için, topraklama transformatörleri arıza için kolay geçiş yolu sağlar. Akım transformatörü , bağlı oldukları devredeki akımı, belirli değerlere indirgeyerek, sekonderine bağlı olan ölçü aletlerine ölçü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar