9 Mart 2017 Perşembe

Direnç ölçümü

Direnç ölçümü

Mikro-ohmmetreler düşük değerlerdeki dirençleri ölçerken, Megohmmetreler ya da Meggerler ise yüksek değerlerdeki dirençleri ölçerler. AVOMETRE İLE DİRENÇ ÖLÇÜMÜ Adım – ) Ölçü aletinizi ohm kademesinin en yüksek değerine ayarlayın. Kırmızı ile kutu içerisine alınan kısma dikkatle bakın. Sizin avometrenizin en yüksek kademesi kaç ise ona ayarlayınız.


Bir cevap yazın Cevabı iptal et. E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Elektrik Elektronik Ölçme. Bu kısımda orta değerli dirençlerin ölçümü anlatılacaktır. Direnç Ölçümü Direnç Testi.


TOPRAK ÖZGÜL DİRENÇ ÖLÇÜMÜ. Bir metre boyunda bir milimetre kesitinde ve ºC sıcaklıktaki bir malzemenin direnci, o malzemenin özdirenci olarak tanımlanır. Ayrıca taslak halindeki Yıldırımdan Korunma Yönetmeliği’nde de yıldırım tesislerinin tasarım aşamasında toprak özdirencinin. Bu yöntemde kullanılan devreler Şekil ‘de gösterilmiştir.


AC direnç ölçümü yapıldığınız sizden duydum ilk kez. AG ve YG direnç değerleri trafonun yük kaybını hesaplarken kullanılır. Daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa diyot. Binlerce konu başlığı , Şemalar PDF kitap ve ders notları.


Ancak akım için alan yeteri kadar büyükse, direnç düşük olup toprak iyi bir iletken haline gelebilir. Bu nedenle sistemimizde iletkenler ile toprağın arasında olması gereken bir direnc söz konusudur. Tesis kurulmadan önce bu ölçümler yapılarak, gerekli hesaplamalar ve hazırlıktan sonra tesisat kurulumu gerçekleştirilir.


Direnç ölçümü

Kalın kesitli iletken ölçümlerinde üretim hattı üzerinde kurulmuş in-line ve on-line su havuzlu direnç ölçüm sistemleri de kullanılmaktadır. Daha doğru sonuçların alınabilmesi için, ölçümlerin laboratuvar ortamında yapılması gerekmektedir. Topraklama Ölçümü , Topraklama hem can hem de mal güvenliğimiz için en ufak bir tesisten çok büyük bir tesisata kadar oldukça önemlidir.


Yıldırımdan Korunma Sistemlerin’de de toprak geçiş direnç değeri önem arz ederken, panodaki kaçak akım rölesinin doğru çalışabilmesi için de son derece önemlidir. Toprağın direnci ne kadar düşükse, yapılan topraklama direnci de o kadar düşük olur. Wenner yöntemi kullanarak topraklama kazığı yardımı ile ölçülür. Topraklama kazığı eşit uzaklıkta çakılır ve ölçüm işlemi gerçekleşmiş olur.


COM, kırmızı probu HzVQ soketine takıp multimetreyide direnç ölçme kademesine getirin. Diyot modunda kondansatör ölçümü yapmaya çalışıyorsun probları ters çevirdiğinde bir süre kısa devre gösterecek daha sonra yine Over Limit diyecek avometre. Digikey, Farnell gibi elektronik komponent alım sitelerinde, opamp seçiminde akım ölçümü ibaresi özellikle bu gibi etkilerden dolayıdır. Shunt direnç ile ölçüm High-Side ve Low-Side olarak kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır.


Low-Side akım ölçümünde shunt direncin bir ucu ground’a bağlıdır. Toprak direncinin ölçümü yapılırken toprak megeri kullanılır. Hassas bir ölçüme olanak tanıyan meger ile ölçüm yaparken direnç düşükse, cihazın anahtarı 2Ohm yapılmalı, ardından bu değer 20’ye düşürülmelidir.


Ve ölçüm işlemi uygulanır. Tabii bunların yanı sıra devreden sökülemeyecek olan dirençleride ölçmemiz gerekebilir. Bu ölçümleri ohm kanuna göre yapabiliriz. Ohm metre ile yapılan ölçümlere direkt ölçüm , devreden sökülmeden ohm kanunu ile yapılan direnç hesaplamalarına Endirekt ölçüm diyebiliriz.


ASTM Standard D2baz alınmıştır. Yüzey direnci ölçümü için, cihazı düz bir yüzeye bastırın. Daha sonra düğmeye basın ve basılı tutun. GENEL BøLGøLER Tüm malzemeler, bir devrede elektrik akÕmÕ akÕúÕna karúÕ koyan, elektriksel dirence sahiptir.


Direnç ölçümü

Ohmmetrenin temel yapÕsÕnÕ ö÷renmek. V değerinin aşılmaması temel kuraldır. Buda kısa devre akımı yolundaki elamanların dirençleri toplanarak bulunan direnç değerine bağlıdır işin teorik kısmı böyle ama uygulamada bir tesise gidip ölçüm yaparken 100. Seri bağlanırsa da zarar görmez ama ölçüm de yapamaz.


Voltmetrenin iç direnci yüksek olduğundan seri bağlanmaz. Her zaman gerilim ölçmek akım ölçmekten daha basittir. Açlık kan şekeri ölçümleri çok önemli olmakla birlikte tek başlarına diyabet eğilimini teşhis etmede yetersiz kalırlar. Geniş, aydınlatmalı ekranı ölçümleri net bir şekilde gösterir. Geniş ölçüm aralığı sayesinde, µA aralığında akım gücü ölçümü de mümkündür.


Direnç ölçümü

Aksi halde hatalı ölçüm yapmış olursunuz. Toprak elektrodu ve Toprak sistemi teknik özellikleri yazılabilir. DC Voltaj ölçümü bölümünde anlatıldığı gibi RANGE fonksiyonu kullanılabilir. Herhangi bir ölçüm yapılmadığı için display üzerinde OL ibaresi gözükmektedir.


Wenner Yöntemi’nde adet ölçüm kazığı bir doğru boyunca eşit aralıklarla toprağa çakılır. Sayısal multimetre kullanarak düşük direnç değeri ölçümü yspılabilecek yollu ölçüm tekniği aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Piyasada ölçü aleti ve avometre diye de adlandırılır. Devre küçük bir kutu içine monte edilerek sayısal ölçü aletiyle kullanılabilecek pratik bir ölçme devresi haline getirilmiştir.


Geniş topraklama sistemleri için ideal bir cihazdır. Taş direnç , alüminyum direnç ).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar