23 Mart 2017 Perşembe

Kompanzasyon kondansatör değerleri

Qc =3kVAR kompanzasyon kondansatör hesabı bulunur. Gerekli kondansatör gücünü ve röle kademelerinin dağılımını bulalım. Peki pratik bir biçimde bu seçimi nasıl yapabiliriz? I kontaktör = I kondansatör x 1. RNEK: 25kVAR kademesi için bir örnek yapalım. Tesislerin çektikleri güç değerleri ve buna bağlı güç katsayıları (P, cos(θ)) bellidir.


Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanırız. Buna göre kompanzasyon tek hat şeması şekildeki gibi olacaktır. Kompanzasyon panolarında kondansatör grupları ge-. Merkezi kompanzasyonda gruplardaki kondansatör değerleri küçükse çıkar.


Ancak hassas ayarlar yapılabilir. Sabit kondansatör kompanzasyon sistemlerinde hedefe ulaşılması için büyük önem taşımaktadır. Trafoların primerlerinden yani orta gerilimden enerjiyi ölçen sayaçlar tüm sistemle birlikte trafonunda aktif ve reaktif gücünü ölçer.


Eğer yalnızca aktif ve görünen güç değerleri elde edilebiliyor ise. Bunun için sistemin aktif gücünün bilinmesi yeterli olacaktır. Trafo kompanzasyonu için, kullanılacak sabit kondansatör hesabı mı ? Moderatöre rapor et Kayıtlı Aptalca sorular sorun. Sistemde bir reaktif güç kontrol rölesi. Böylece yük durumuna göre öncelikle kompanzasyonu sağlayan trifazeler olmak üzere VARkombi tarafından en uygun kondansatör değerleri sisteme dahil edilerek kompanzasyon sağlanır.


Kondansatör hesabında kullanılan etkin (aktif) güç, tesisin kurulu. Skompanzasyon yapmadığımızda çekilen görünür güç. Buradaki tanjant, sinüs, kosinüs değerleri aşağıdaki trigonometri cetvelinden alınmıştır.


Kompanzasyon kondansatör değerleri

A ve d değerleri METRIK sistemde (MKS) ifade edilirse, yani, “A” alanı (m) ve “d” uzaklığı, metre (m2) cinsinden yazılırsa, C’ nin değeri FARAD olarak çıkar. Bir Ampulün Lümen Değerleri Ne kadardır? Bir tesisin aktif gücü kW, cosφ=dan 95’a yükseltilmek isteniyor.


Reaktif güç rölesinin normali gösterdiği durumda bile, sayaçlarda anormal bir durum olup olmamasının kontrol edilmesi gerekir. Eğer bir sorun varsa, dengesiz tüketim, yanlış bağlantı olup olmadığı, kondansatör ve. Gerilim değerleri , - Akım değerleri , - Gerilim anomalileri. Ve burada aktif gücün en yüksek seviyeye getirilip, güç faktörünün düzeltilmesi ve verimin en büyük halini alması ve Reaktif enerji bedelini ödemek durumunda kalmamak için kondansatörler tarafından yapılan işleme kompanzasyon denir. Ayrıca bu işleme reaktif güç kompanzasyonu da delinebilir.


Hazırlanmış cetvelden yardım alarak gerekli kondansatör değerleri saptanır. En etkili kompanzasyon yöntemidir Genellikle sabit kompanzasyon olarak yapılır. Tüketicilerin kendi kompanzasyon tesislerini kurması durumunda, transformatörlerde sadece sabit kondansatör gurubunun bulundurulması yeterlidir.


Direkt değerleri yazılı olanlar kolay okunmasına karşın, rakam ve renk kodlu olanların okunması belli standartlara bağlıdır. Eğer sadece aktif ve görünen güç değerleri elde edilebiliyor ise reaktif güç. Bu durumda, sistemin çektiği reaktif güç değerlerini bulmak imkansız olacaktır. Bu kontrol işlemi de kompanzasyon sistemi panoları ile yerine getirilir.


Reaktif Güç Kontrol Rölesi, yetersiz kompanzasyon alarmı verebilmelidir. Devrede olan ve olmayan kademeler RGKR üzerinden izlenebilir ve kondansatör güç değerleri görülebilir olmalıdır. Reaktörlerin tasarımında belirtilen kondansatör değerleri kullanılır. Bunun yerine başka kondansatör değerlerini kullanmak ciddi problemlerle sonuçlanır. Kapasitif reaktif güç karaktesitiği gösteren tesislerde kompanzasyon için ise endüktif reaktif yük tüketen reaktörler kullanılır.


Bunun başlıca sebebi üretici firmaların kondansatör değerlerinin belli sabitlerde olmasıdır. Hesaplanan değere en yakın kondansatör değerleri kademe kademe seçilerek uygun kompanzasyon yapılmış olur. Bunun yanında normal çalışması da hesaplanıp ona göre.


Projede trafonun boşta çalışması da düşünülerek sabit kompanzasyon yapılmıştır. Elektronik sayaçtaki mikroişlemci yazılımı her fazdan ölçülmüş olan değerleri birbirinden bağımsız olarak aktif, indüktif, ve kapasitif sayaçlara işler. Hızlı deşarj yapılan kompanzasyon panolarında kondansatör ve şalt cihazının.


Tesisin aktif gücü 5KW olduğuna göre gerekli kondansatör gücü olarak. Kontakların akım değerleri kondansatör akımının ila arasında olmalıdır. KOMPANZASYON İdeal durumlarda voltaj ve akım arasında faz farkı olmaz.


Dolayısıyla tesisin toplam aktif gücünü kağıt üzerine hesapla dökemezsiniz. Endüktif ve kapasitif yükler neticesinde faz farkı maks. Net bir şekilde belirleyemediğiniz bir değeride formüle koyup sonuç çıkarmak doğru. Geleneksel kompanzasyon sistemleri, kondansatör gruplarını.


Oysa uzaktan okuma sistemi ile günlük,anlık değerleri takip etmek, istenen değerlerden sapma olursa anında tespit ve müdahale etmek mümkündür. Otomatik kompanzasyon hesapları yapılmadan önce, tehlikeli harmonikler oluşmaması için, tesis edilmesi gereken maksimum kondansatör kapasitesi 42. Var olarak hesaplanmıştı, görüldüğü üzere bu değer aşılmamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar