Devre şeması çizerken, devre şemalarını doğru şekilde anlamak için elektronikte kullanılan devre elemanlarının projelerde ve elektronik devre şemaları sembolleri. Devre elemanları , bir elektrik devresinin meydana gelmesini sağlayan parçaların genel adıdır. Basit bir elektrik devresi oluşturmak için elektrik kaynağından gelen enerjiyi çeşitli araçlar yardımı ile devrede bulunan diğer malzemeler arasında aktarmamız gerekir. Anahtar, ampulün istendiği zaman ışık vermesini sağlar.
Anahtar kapatılarak kablodan elektrik enerjisinin geçmesi sağlanır. Elektrik enerjisini kesmek istediğimizde anahtarı açarız. Hemen hemen her elektronik devrede bulunurlar. Bu nedenle, bu elemanların genel yönleriyle tanınmaları, amaca uygun olarak kullanılmaları bakımından yeterlidir.
Aktif devre elemanları , ise özel amaçlı elemanlardır. Kullanılacak devrenin özelliğine göre, aktif devre elemanlarının özellikleri ve türleri de değişmektedir. Aşağıda basit elektrik devresi elemanları ve görevleri nelerdir kısaca olarak ele alacağız. Basit elektrik devresi oluşturmak için çok basit devre elemanlarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Basit bir devrede bulunması gerekenler güç kaynağı, iletken tel, direnç ve gerekirse anahtardır. Pil, kablo, ampul, ve anahtar birer devre elemanıdır. Elektronikte kullanılan belli başlı elemanlar ve özellikleri. Devre Elemanları LED Potansiyometre Direnç Diyot.
EN İYİ CEVABI nötrino verdi. Başarılı bir elektronik devre kurmak için ilk önce elektronik devrelerde kullanılan devre elemanlarının iyi tanınması gerekir. Diyot çeşitleri, transistör, tristör, diyak, triyak, Jfet, mosfet.
Güç kaynağı: Devrede gerekli olan enerjiyi üreten eleman anlamındadır. Yani pil, akü gibi üreteçlerden elde edilir. Kapalı devre açık devre ne d. Böylece elektrik enerjisinin gereksiz kullanımı engellenmiş olur.
Devre için bağlantı kabloları bulunmaktadır. Bu kablolar, devre elemanları ile bütünleşerek,birbirine bağlanırlar. O bağlanma esnasında gerçekleşen elektrik enerjisi, pilin dolu olması ile güç kazanır.
Eğer pil ölmüş ve ya bitik ise buradan ışık kaynağı elde edilmez. Yapılacak bu basit elektrik devreleri elemanları iletken, sigorta, anahtar, alıcı ve üreteçdir. Devrenin şu haliyle, lambayı çalıştırıp ışık vermesi mümkün mü, sorusuna cevabınız tabi ki hayır olacaktır. Peki, devam ederek A anahtarı kapatılırsa, lamba çalışır mı, sorusuna da cevabınız hayır olacaktır.
Diğer elektronik elemanlar gibi tristörü de. Bu elemanlar , genel amaçlı elemanlardır. Fakat elektrik motoru kontrolünde kullanılan devre kesme elemanı , bir mil üzerindeki eksen etrafında dönebilen yan yana dizilerek paketlenmiş çok sayıda kontak yuvalarından oluşan çok konumlu, şalterlere göre biraz daha karmaşık yapıdaki paket şalterlerdir. Devrede herhangi bir şekilde devre elemanları arasında normal dışı bir bağlantı olması durumunda kısa devre gerçekleşir.
Pasif devre elemanları enerjiye ihtiyaç duymaz kondansatör, direnç, bobin pasif devre elemanlarıdır ve devreye dışarıdan harici olarak bağlanabilir. TEMEL ELEKTRONİK - DEVRE ELEMANLARI Mutlak ölçmelerin yapılmasının biraz daha güç olacağını tahmin ediyorsunuzdur. Böyle durumda koruma elemanı olarak kullanılan sigorta devreyi açar.
Dünyanın her yerinde devre elemanları. Endüstriyel elektronik devre elemanları a-Tristörler b-Triyaklar c-Diyaklar. Transistörler a-Ujt b-Fet c-Darlington. Diyodlar a-Kristal b-Led c-Zener. ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI A-TRİSTÖRLER Tristörler: Anot, Katot, Geyt adı verilen üç ayaklı, iç yapısında PNPN olarak dört yarı iletken tabakadan.
Kompanzasyon Pano Elemanları Nelerdir ? Bir elektrik devresi , içinden geçen akımın tam bir döngü yapmasını sağlayan kapalı bir. Havayı (gazı) dış basınca göre daha yüksek basınçlı duruma getiren mekanik elemandır. Pistonlu, Dönel hücreli(paletli), Diyaframlı gibi ana çeşidi vardır.
Bu elektrik devresinde elektrik akımının kaynağı olan piller devredeki üreteçlerdir. Devreye akım vermeye ve akımı kesmeye yarar. Devrede her devre elemanının bir özelliği vardır ve bir bütünü oluştururlar. Bir oyuncu tek başına maçı kazanamayacağı gibi devre elemanları da bir bütün oluşturduklarında işe yararlar.
Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek devreye elektrik akımı veren elemanlara pil veya akümülatör denir. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlara jeneratör denir. Frekans ve genligin farkları nelerdir ? Matematik aslında zor değil.
Ama niye matematiği yapamıyoruz? Kumanda devre elemanları , Kumanda devre elemanları yapısı, Kumanda devre elemanları çeşitleri, Kumanda devre elemanlarının çalışma prensibi, Kumanda devre elemanlarının kullanıldığı yerler, kumanda devre elemanları nelerdir , sınır anahtarının yapısı ve çeşitleri, güç transformatörleri kumanda elemanları nelerdir , kumanda devre kontrol elemanlari, kumanda. Kam mili konum sensörü ve eksantrik mili konum sensörü başta olmak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.