15 Ağustos 2018 Çarşamba

Tristörün çalışması

Tristörün çalışması

Transistörlü eşlenik devresinde de görüldüğü bir tristörün dört yarı iletken katmanından oluşan yapısı birbirine bağlı bir PNP ve NPN transistör çiftine denktir. Tristörün Kendiliğinden İletime Geçmesi. Bu çalışma biçimine ise transistörün aktif bölgede çalışması adı verilir. Beyz (B) akımı olmadan, Emiter (E) ve Kollektör (C) kutbundan akım geçmez, bu olaya transistör kesimdedir denir. PN jonksiyonlarının karakteristiği, transistörün çalışması için oldukça önemelidir.


S anahtarı kapatılınca tristörün geyt ucu tetikleme voltajını alacağından iletime geçer ve yükü ( lambayı ) çalıştırır. Dört ayrı yarıiletken tabakadan oluşur. Ancak tristörün akım iletebilmesi için bunlar yeterli değildir. Ancak bu olay AC gerilimde çalışılırken geyt tetikleme gerilimi kesildiğinde tristörün iletkenliği kaybolur ve yalıtkan hale geçer. Etiketler: thiristor circuits tristör tristör çalışması tristör devreleri tristör nedir tristörler ujt tristör.


Daha fazla göster Daha az göster. Bir kere tetiklendiğinde anot ile katot arasındaki akım akışı başlar. Bu akış tristörün doğrultmaç özelliğinin bir sonucu olarak yarım saykılın sonunda biter ve diğer saykılda tekrar tetiklenmesi gerekir. Triyakta ise tek yönde yalnızca dc. Alternatif akımda çalıştırılacak triyak’ın kararlı çalışma halinde olabilmesi için Aucu ile geyt ucu aynı polariteden beslenmelidir.


Anahtar tekrar kapansa bile çalışmaz. Eğer alıcı DC ile çalışıyorsa, köprü diyotların çıkışına ( tristörün anoduna, A-B arası) bağlanır. Alıcı AC ile çalışıyorsa köprü diyotlardan önce (devrenin girişine, C-D arası) bağlanır. Elektrik-elektronikte “Güç Kontrolü” işlemlerinde kullanılırlar.


Bundan dolayı tristörler ac akım altında çalışırken, alternatif akımın sadece bir alternansında iletimde olurlar. Devrenin Çalışması : Sbutonuna basıldığında tristör iletime gider ve led yanar. Sbutonuna basıldığında tristörün anoduna kondansatör üzerindeki gerilimin eksisi, katoduna ise artısı gelir. N kapılı ve P kapılı iki adet tristörün ters parelel bağlanması ile meydana gelmiş alternatif akımda her iki yönde akım geçiren yarı iletken anahtarlama elemanına triyak. Gizlilik ve Çerezler: Bu sitede çerez kullanılmaktadır.


Bu web sitesini kullanmaya devam ederek bunların kullanımını kabul edersiniz. Bu devre , tristörün çalışma mantığının öğrenilmesi için önemlidir. Devrede bulunan tristör anahtarlama görevi görmektedir.


Devreye enerji verildiğinde öncelikle Sbutonunun kapatılması gereklidir. Geyt ucu tetikleme pinidir. S” anahtarı kapatıldığı zaman kondansatör tristör üzerine ters yönde bir gerilim uygular.


TRİSTÖRÜN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ. Değişik güçte tristörler imal edilmektedir. Fakat bir şey hiç unutulmamalıdır.


Amaç : Bu uygulamada amaç, tristörlü çalışma şeklini anlayarak bunu devre üzerinde uygulayabilmektir. Ckondansatörü E-Büzerinden deşarj olmaya başlar. Alternans yön değiştirdiğinde UJT yalıtımdadır.


Negatif alternansda devre çalışmaz. Eğer bu ısı enerjisi tristör üzerinden yeterince alınamazsa ısınmaya devam eder ve dayanma sıcaklığı asıldığında yanar. Devre Şeması ve devrenin çalışması : Devreye besleme gerilimi uygulanıp Sanahtarı kapatıldığında tristör geyt polarması almadığı için yalıtımda olup, led sönüktür. Bbutonuna basıldığında Rdirencinden geçen akım tristörün geytine ulaşır ve böylece tristörün geyti katoduna nazaran pozitif olur. Böylece tristörün anot-katot uçları ters polarize edilerek tristör kesime götürülür.


Asenkron motorun zaman ayarlı çalışması ve durması. Aşağıdakilerden hangisi UJT’nin ayaklarından biridir? Faz kontrolünde amaç yük üzerindeki gücü kontrol etmekdir. LCD katmanları bir araya geldiklerinde paneller meydana gelir.


Tristörün çalışması

Panellerin çalışma mantığı en basit haliyle, üzerindeki özelleşmiş hücrelerin iyon katmanı tarafından şekillendirilmesi ve elektrik akımıyla görüntü oluşturulması şeklindedir. Bu özellik modern soft starterlerde mevcuttur). Böylece sürekli işletim sırasında tristörün güç kaybından oluşan ısı engellenmektedir. Anot ucu katot ucuna göre pozitif potansiyeldeyken gate ucundan akım akıtıldığında tristör iletime geçer. Elektrik Makineleri Vize Çalışma Soruları Elektronik I Çalışma Soruları Elektronik Devreler Ve Devre Teorisi.


Kursa Katılmak için Gerekli Ön Şartlar : 1. Mesleki liselerinin mezunları, MYO ve fakültelerin ilgili bölüm öğrencisi veya mezunu olmak. Ders sonrası yapılan ödevler de öğrencilere verilir. Tez-Ödev destek formumuzu doldurunuz. Doldurduğunuz bilgilere istinaden danışmanlarımız en kısa.


Bir başka avantajda aynı güç için yedek parça fiyatları karşılaştırıldığında Paralel Rezonanslı Güç Ünitelerinde yedek parçalar çok daha ekonomiktir. Ayrıca neredeyse tüm sayfalarda, devrenin çalışması hakkında açıklamalar var Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler. V’ta çalışan diyaklı flaşör devresi. Devrede kullanılan diyot, tristörün G ucundan ters yönde akım dolaşmasını önler.


Yani bu eleman tristörü koruma amacıyla bağlanmıştır. Motor nominal hızına ulaştığı anda soft starterin için de bulunan dahili baypas kontaktörü tristörün anahtarlama yapması ile motorun devamlı çalışması bypass kontaktörü üzerinden sağlanarak tristörlerin aşırı ısınması engelenir ve cihazın daha uzun ömürlü olması sağlanır. Bu ısınma AC çalışma esnasında daha az olmaktadır. AC akım altında çalışan bir tristör pozitif alternanslarda iletimde, negatif alternanslarda yalıtımda olacağı için en az iletim süresi kadar da yalıtım süresi vardır.


Tristörün çalışması

C’ye ulaşmış bir tristörün jonksiyon sıcaklığı 130.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar