Klasik”, gündelik hayatta her şeyin beklendiği gibi davrandığı “ortak kanı” için kullanılan bir fizikçi terimidir. Bu mekanik, atomların moleküllerin ve bunları oluşturan proton, elektron, kuark, nötron ve bunun gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır. Sadece birkaç kuşak öncesine kadar nesneleri sadece gördüğümüz gibi algılıyorduk.
Bu, Correspondance Principle, yani Karşılığı Bulunma İlkesi olarak tanımlanır. Nicem mekaniği veya dalga mekaniği isimleri ile de anılır. Heisenberg’in oluşturduğu kuantum mekaniği kuramında gözlenebilirler matrislerle temsil edildiğinden, geçişli olmayan matrislerle ifade edilen bir çift değişkene, eşlenik olmayan değişkenler diyoruz.
Yüzyılın ilk yarısında art arda birçok bilim adamının katkılarıyla gerçekleşmiştir. Felsefe dedim çünkü kuantum fiziğinde bir çok durumu matematik ve fizikle açıklanamıyor. Herkes kuantum dünyasının anlaşılmaz olduğunu düşünür ve adeta ondan korkar.
Bu yazının sonunda o kadar da korkulacak birşey olmadığını göreceksiniz. Maddenin ve enerjinin bu seviyedeki doğası ve davranışı bazen kuantum fiziği ve kuantum mekaniği olarak adlandırılır. Cisimler, çevreleri ile her zaman termodinamik bir etkileşim içindedirler. Fiziksel bir çok yol ile enerji alışverişi gerçekleştirirler. Bu yazımızda konusu da bunlardan biri olan ışıma ve klasik mekaniğin yetersiz kaldığı bu fiziksel etkileşimde süperkahraman rolü üstlenip kuantum mekaniği ile bizleri aydınlığa kavuşturan Max Planck.
Fakat gerçekte gözlemlediğimiz, kuantum mekaniği tarafından izin verilen her bir olasılığı, kuantum teorisinin kendisinin öngöremeyeceği bir şekilde etkileme ihtimali bulunuyor. Kent, böylesi etkileri deneysel olarak araştırabileceğimizi söylüyor. Dolanıklık, kısaca kuantum denklemlerinden gelen teorik bir tahmindir.
Bir sonraki makalede kaldığımız yerden devam edeceğiz. Her ne kadar günümüzde yalnızca atom ve atomaltı seviyelerde deneyimlenebiliyor olsa da, klasik mekaniğin tahtını iyiden iyiye sallamıştır. Basitçe, atom altı parçacıkların ve onların davranışlarının fiziği olarak da bilinen saha, giderek artan sayıda ticari uygulamaya da ilham kaynağı olmaktadır.
Bu kelimenin bu bilim dalına isim vermesinin altında yatan şey kuantum mekaniğinin temelde madde ve enerjinin kuantum mekaniği deneyleri aracılığı ile tahmin edilebilir miktarları bulmaya çalışarak onları anlaşılabilir birimler ile ifade etmeye çalışmasıdır. Newton mekaniğinin (klasik mekanik) tersine kuantum mekaniği evrende hiçbir fiziksel olayın kesin ve ortaya koyulabilir ve net ölçülebilirliğinin mümkün olmadığını bunun yerine bütün bilebildiklerimizin istatistiksel veriler olduğunu söyler. Mikro boyutlardaki fizik ile makro boyutlardaki fiziğin çok farklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kuantum bilgisayarları nasıl çalışır? Ancak boyutlar küçülüp kuantum mekaniği devreye girdiği zaman işler değişiyor.
Bu yüklü parçacık kendi ekseni etrafında dönerse ne olur? Yazının giriş kısmındaki bilgilerimiz ve tecrübelerimiz doğrultusunda aynı sonuçları bekleyebiliriz. Eğer kuantum mekaniği makro seviyede de geçerli olsaydı, siz ortadaki tünelden geçtiğiniz anda aynı zamanda 1. Olguları büyük bir doğrulukla açıklaması, yeni olgulara ışık tutması bir teoriden beklenen özelliklerdir ve kuantum mekaniği bu işi gerçekten oldukça iyi başarmıştır. Gerçekte kuantum mekaniği bize evrenin tümünün bir seri olasılıklar bütünü olduğunu keşfettirmiştir.
Ne yazık ki bu durum büyük cisimlerle ilgilendiğimizde geçerliliğini yitirir. Klasik fizik ile kuantum fiziği arasında fark var mıdır? Tersine, kuantum mekaniği çok kesin öngörülerde bulunmaktadır.
Tekil parçacıkların koordinatları hakkında yüksek bir kesinlik düzeyine ulaşmak mümkün değildir, bu nedenle de bunun rastlantısal olduğu söylenebilir. Diğer kuantum mekaniği dersi arama kriterleri kuantum mekaniği ders notları, kuantum mekaniği pdf, kuantum mekaniği ders notları pdf, kuantum mekaniği konu anlatımı, kuantum mekaniği özet, kuantum mekaniği dersi, kuantum mekaniği konuları, kuantum mekaniği soru çözümleri, kuantum mekaniği sınava. KUANTUM FİZİĞİ BÖLÜM KUANTUM FİZİĞİNE.
Bu amaçla yapılan teorik çalışmalar deneysel gözlemlerle çok iyi uyum gösterdi. Otuz yıl kadar süren bir arayışın sonunda da kuantum mekaniği denilen yeni bir bilim felsefesi doğdu. Kısaca tanımlamak gerekirse, atom altı parçacıklarının fizksel yapılarını ( Konum, momentum,gibi), matematiksel bazı denklemlerle açıklama sistematiğidir. Bu sayede büyük veri setleri ile uğraşmak çok daha olası. Bir bakıma evrenin hamuru gibi bir şey.
Parçacık dediğimiz sert ve katı madde, bu alanın bölgesel yoğunlaşmasından ibarettir. Dalga fonksiyonunun karesi (ψ ), elektron yoğunluğunun en fazla olduğu yerdir. Ontolojik bir kaygı içinde, “madde var mı, yok mu?
Bilmediğini bilenlerin en önemlisi: Albert Einstein. Türkiye’de ‘DELİ’ dediler, Amerika’da ‘DAHİ’ oldu. Eşkıya doğup, eşkıya ölenler. Siyah Cisim Işıması (black body radiation), klasik mekanikten kuantum mekaniğine geçişteki yol ayrımlarındandır denilebilir. Siyah cisim olayının kavranması için önce bir cismi sürekli ısıttığımızda neler olduğunu birlikte bir anlamaya çalışalım.
Diye zihinde algılamalar oluşmaya başlamaktadır. Herhangi bir bükülmenin sonucu değildir. Esas avantajı temel bileşen ler olarak parçacıklar yerine bu parçacıkları ortaya çıkaran alanların olduğunu söylemesidir. Açıklamaların yanlışlığı bilim adamlarının yetersizliğinden değil aksine klasik mekaniğin yetersizliğinden kaynaklanıyordu. Bir vektörün kendisiyle iç çarpımı büyüklüğün karesini verir.
Quantum mechanics is the body of scientific laws that describe the wacky behavior of photons, electrons and the other particles that make up the universe. Bu prensibin dayandığı nokta hidrojen atomunun schrödinger denklemlerinde çok elektronlu atomların çözümü için bir kural oluşturmasıdır ve bu prensibin orbital dağılımları sırasında oluşturduğu kuralları desteklemesidir. Bu kuralda orbitaller de elektronların nasıl dizildiği ve sırası hakkında bize bilgi vermesidir.
Albert Einstein, Görelilik kuramını geliştirmiş, kuantum mekaniği , istatistiksel mekanik ve kozmoloji dallarına önemli katkılar sağlamıştır. Anadolu Üniversitesi - Eskişehir - Anadolu University. Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri), yüksek öğretim kurumlarındaki bilimsel araştırmaların desteklenmesi amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır.
Sorun, kuantum fiziğinin nedensellik, yerellik ve gerçeklik gibi ortak. Sonucun newton kurallarından farklı olduğu anlaşılmasına rağmen illaki newton kurallarındakş mantıkla yorum çıkarmaya çalışılıyor. Sonuçda saçma sapan bir şey.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.